Veselje zagovornikov zdravstvene reforme po odločitvi vrhovnega sodišča. Foto: EPA
Veselje zagovornikov zdravstvene reforme po odločitvi vrhovnega sodišča. Foto: EPA
Washington
Žalost nasprotnikov reforme. Foto: EPA
Sodišče prikimalo Obamovi reformi

Vrhovno sodišče je najprej odločalo o tem, ali je sploh pristojno za sodbo o ključnem kamnu spotike v zdravstveni reformi, t. i. "individualnem mandatu" oziroma zahtevi, da se vsak Američan zavaruje, sicer ga doleti davčna kazen.

Sodišče je nato ugotovilo, da je določilo v skladu z ustavo. Veljati bo začelo šele leta 2014.

Na devetčlanskem vrhovnem sodišču imajo večino republikanci oziroma konservativci s 5:4. Z liberalno manjšino sodišča je tokrat presenetljivo potegnil predsednik sodišča John Roberts za tesen izid pet proti štiri.

"Individualni mandat" je ključno določilo reforme, brez katerega ne bi bilo mogoče financirati celotnega zgodovinskega projekta, ki je eden izmed najpomembnejših dosežkov prvega mandata Obame.

Sodišče je tudi odločilo, da zvezna vlada zveznim državam ne sme groziti z odvzemom sredstev za programe zdravstvenega zavarovanja starejših (medicare).

Tri četrtine Američanov za novo reformo
Po zadnji anketi zdravstveno reformo, kot je zdaj, podpira le tretjina Američanov, nasprotuje pa ji 47 odstotkov. Anketa sicer obenem ugotavlja, da Američani niso bili zadovoljni niti s položajem pred reformo, saj jih kar tri četrtine vprašanih podpira nadaljevanje ali pa novo reformo.

Romney obljublja preklic reforme
Do zdaj je zdravstveno zavarovanje prepuščeno izbiri delodajalcev ali samih državljanov. Po uradnih ocenah je trenutno brez vsakršne oblike zavarovanja v ZDA skoraj 50 milijonov ljudi oz. 16,3 odstotka prebivalstva prvega gospodarstva na svetu.

Polemika o zdravstveni reformi, ki jo nekateri republikanci zmerjajo celo s socialističnim pučem, je postala v zadnjih dveh letih osrednja točka polarizacije in razlik med obema strankama ter zdaj tudi med predsedniškima kandidatoma.

Mitt Romney je na zborovanju v sredo zatrdil, da bo reformo, če je vrhovno sodišče ne zavrne, sam v Beli hiši preklical in nadomestil.

Sodišče prikimalo Obamovi reformi