Japonske sosede z nejevoljo gledajo na obiske japonskih politikov v svetišču Jasukuni. Foto: Reuters
Japonske sosede z nejevoljo gledajo na obiske japonskih politikov v svetišču Jasukuni. Foto: Reuters

Iz Pekinga so sporočili, da bi lahko obisk svetišča, ki je med drugim posvečeno tudi nekaterim japonskim vojnim zločincem, zaostril napetosti med obema državama. "Kitajska je zelo zaskrbljena in odločno nasprotuje negativnim dejanjem na Japonskem v zvezi s svetiščem Jasukuni," je poudaril tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Hong Lei.

Hong je Japonsko pozval, naj se na "odgovoren način spopade s pomembnimi vprašanji ter naj stoji za stališči in obvezami, ki jih je doslej dala glede zgodovinskih vprašanj, in si s konkretnimi dejanji pridobi zaupanje svojih azijskih sosed ter mednarodne skupnosti".

Japonski poslanci so sporno svetišče obiskali ob začetku štiridnevnega jesenskega festivala. Premier Šinzo Abe tokrat svetišča ni obiskal, saj se mudi na evropsko-azijskem vrhu v Milanu, in je poslal obredno daritev. Z decembrskim obiskom svetišča je Abe vznejevoljil tako Peking kot Seul. Po vrnitvi z vrha njegov obisk svetišča ni predviden.

Abe in kitajski predsednik Ši Džinping se še nista srečala, odkar je Abe decembra 2012 znova prevzel premierski položaj, vendar se bosta oba voditelja prihodnji mesec udeležila vrha Organizacije za azijsko-tihomorsko gospodarsko sodelovanje (Apec).

145 let staro svetišče Jasukuni je posvečeno spominu na 2,5 milijona japonskih državljanov, ki so padli v drugi svetovni vojni in drugih spopadih. Med tistimi, ki jim je v svetišču posvečen spomin, je tudi general Hideki Todžo, ki je ukazal napad na Pearl Harbor.