Richard O'Dwyer ne pusti, da bi mu razsodba uničila življenje. Foto: Reuters
Richard O'Dwyer ne pusti, da bi mu razsodba uničila življenje. Foto: Reuters
Na strani je O'Dwyer objavljal zgolj povezave. Foto: Reuters
Sinu ob strani stoji mama Julia. Foto: Reuters
ZDA so v zadnjem času ostro udarile po spletnem piratstvu. Foto: Reuters

Britanskemu študentu računalništva in programiranja namreč grozi izročitev ZDA in do 10 let zapora, ker je leta 2007 postavil spletno stran (TVShack.net), na kateri je - podobno kot spletni iskalnik - zbral povezave do strani, kjer je mogoče spremljati televizijske oddaje in filme prek spleta, pri čemer pa TV Shack ni gostil nobene izmed spornih vsebin.
S tem je O'Dwyer (po zelo sporni interpretaciji zakona) kršil zakone ZDA o avtorskih pravicah, ker je svojim "strankam" omogočal nezakonit dostop do zaščitenih vsebin, pri čemer je s pomočjo oglasov na svoji strani tudi zaslužil (sam trdi, da je večina zaslužka šla za strežnike in vzdrževanje).
To je tudi osnova obtožbe in zahteve po izročitvi, ki je na podlagi meddržavnega sporazuma med Washingtonom in Londonom tudi mogoča. Januarja je sodišče v Londonu odločilo, da Velika Britanija lahko izroči O'Dwyerja ZDA zaradi obtožb o kršenju avtorskih pravic in nezakonitega razmnoževanja avtorsko zaščitenih del. Britanska notranja ministrica Theresa May, edina, ki bi še lahko posredovala, je razsodbo sodišča nato potrdila.

Svojevrsten precedens
Kot izpostavlja stran Change.org, na kateri zbirajo podpise proti mladeničevi izročitvi, O'Dwyer ni ameriški državljan, vse svoje življenje je živel v Veliki Britaniji, njegova stran ni delovala iz ZDA in večina uporabnikov ni bilo Američanov. ZDA skratka skušajo sodno preganjati britanskega državljana za domnevni zločin, ki se je zgodil na britanskih tleh.

O'Dwyerjev odvetnik Ben Cooper meni, da njegovo stranko, ki bi bil prvi britanski državljan, izročen za tak prekršek, ZDA oziroma hollywoodski velikani uporabljajo za "poskusnega zajčka" svoje strožje zakonodaje o avtorskih pravicah.

Britančevi izročitvi nasprotujejo pripadniki vseh treh političnih strank na Otoku, vključno z vrsto drugih javnih osebnosti. Graham Linehan, avtor številnih britanskih humorističnih serij, pa je pred kratkim povedal: "Zdi se, da ljudi, kot je Richard, kaznujejo, ker so sposobni navigirati po modernem svetu. Splet je spremenil vse. Delajo pač, kar je naravno v teh vodah, po katerih nihče še ni plul, in nenadoma jih udarjajo po prstih ljudje, ki še vedno uporabljajo Hotmailove naslove."
Odmevna peticija
Linehan je eden izmed 200.000 ljudi, ki so v zgolj tednu dni podpisali peticijo proti izročitvi O'Dwyerja. Peticija, ki jo je lansiral ustanovitelj Wikipedie Jimmy Wales, poziva notranjo ministrico, da prekliče svoje dovoljenje za O'Dwyerjevo izročitev. Wales je za Guardian povedal, da izročitev predstavlja boj med filmsko industrijo in javnostjo.

O'Dwyer je prejšnji teden v svojem prvem večjem intervjuju za Guardian povedal, kako nepričakovano je postal obraz kulturne vojne 21. stoletja. Veliko od zaslužka ni imel, pravi, saj je vse vložil v vzdrževanje strani. Si pa je, ironično, kot veliki filmski navdušenec pogosteje privoščil obisk kinematografov. "Precej bolje si je ogledati film v kinu," pravi.
Mati sinu v bran
Fant je pred sojenjem eno noč preživel tudi v zaporu. "Biti v zaporu zaradi postavitve spletne strani je begalo tako mene kot tudi druge zapornike in policiste, s katerimi sem govoril," razlaga O'Dwyer. Njegova mama Julia O'Dwyer, medicinska sestra, ki predtem skoraj ni uporabljala spleta in ni nikdar slišala za Twitter, je zadnje leto posvetila boju za svojega sina. Prav ona je začela prvo spletno peticijo in zdaj preživi po ves dan na spletu.

O'Dwyer se med čakanjem na izročitev ne pusti veliko motiti in še naprej obiskuje predavanja: "Ne pustim, da bi mi nalog uničil življenje. Sicer bi se lahko kar usedel v svojo sobo in ves dan javkal. V tem primeru bi oni zmagali." Ima tudi načrte za prihodnost - še naprej bi rad postavljal spletne strani. A za zdaj bo moral svoje karierne načrte odložiti.