Sirski uporniki so v zadnjih tednih dosegli več pomembnih zmag na bojišču. Foto: EPA
Sirski uporniki so v zadnjih tednih dosegli več pomembnih zmag na bojišču. Foto: EPA
Scud
Scud je Natovo poimenovanje za sovjetske izstrelke ss-1. Foto: EPA

"Resnici je treba pogledati v oči. Sirski režim in vlada izgubljata nadzor nad vse večjim delom ozemlja," je dejal namestnik ruskega zunanjega ministra in ruski odposlanec za Bližnji vzhod Mihail Bogdanov.

"Žal ne moremo izključiti zmage sirske opozicije," je še dejal.

To je do zdaj najbolj jasen signal tesne sirske zaveznice, da se pripravlja na morebiten poraz režima sirskega predsednika Bašarja Al Asada. Rusija je že nekajkrat preprečila sprejetje resolucije Varnostnega sveta ZN-a, da bi obsodili Asadov režim, in vztraja pri mirni in diplomatski rešitvi krize.

Asad se je zatekel k scudom
Da Asad očitno izgublja pobudo na terenu, kažejo tudi raketni izstrelki scud, ki naj bi jih režimske sile prvič uporabile proti upornikom, kot tudi naftne sode, napolnjene z razstrelivom.

Tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Victoria Nuland je povedala, da je sirski režim vse bolj obupan in uporablja vse hujše rakete. Kemičnega orožja sicer še ni uporabil, ameriški predsednik Barack Obama pa mu je zagrozil s posledicami, če bi to storil.

Čeprav Nulandova ni pojasnila natančno, katere izstrelke naj bi uporabljala sirska vojska, pa ameriški mediji navajajo, da gre za rakete scud sovjetske izdelave. Te rakete je med drugim uporabil pokojni iraški diktator Sadam Husein v prvi zalivski vojni leta 1991, ko je z njimi napadel Izrael.

Po besedah predstavnikov ameriških oblasti je to prvi primer uporabe scudov proti upornikom v 20 mesecih protirežimskega upora, ki je do zdaj zahteval več kot 40.000 življenj.

Na sedežu Nata v Bruslju je neimenovani predstavnik zavezništva dejal, da je bilo v zadnjih nekaj dneh v Siriji izstreljenih več nevodenih balističnih raket kratkega dosega. Glede na pot in doseg domnevajo, da gre za scude.

Pjongjang rabi denar, Damask izstrelke
Vojaški analitik Thomas Houlahan iz Centra za varnost in znanost meni, da bi lahko šlo za severnokorejske izstrelke hvasong-6, pri katerih gre za izpopolnjeno različico sovjetskih scudov.

Po njegovih besedah so hvasong-6 natančnejši kot izvirni scudi. Nosijo lahko do 820 kilogramov razstreliva in dosežejo cilje 700 kilometrov daleč.

"Kar se tiče bojnih izstrelkov kratkega dosega, gre za kar dober izstrelek in zaradi nenehnih potreb Severne Koreje po tujih valutah so precej poceni, zato jih je veliko na voljo in nekaj jih je končalo tudi v Siriji," je pojasnil.