Vojaka sirske vojske sta zavzela položaj v boju proti upornikom v predmestju Daraja, južno od Damaska. Foto: EPA
Vojaka sirske vojske sta zavzela položaj v boju proti upornikom v predmestju Daraja, južno od Damaska. Foto: EPA

Zadnji teden potekajo hudi spopadi v okolici Damaska, in sicer na območju, imenovanem Guta. Mednarodno letališče je že dva tedna nedostopno ali zaprto za civilne polete. Predstavnik uporniškega vojaškega sveta Damaska Nabil Al Amir je civiliste opozoril, da se "na lastno odgovornost" približujejo letališču. Al Amir je še dejal, da je letališče polno oklepnih vozil in vojakov.

Sirska vojska je medtem po poročanjih opozicijskih aktivistov okrepila svoje položaje pred dvema jugozahodnima soseskama glavnega mesta, zaradi česar se bojijo kopenskega napada.

Kot poroča BBC, je sirska vojska ves dan obstreljevala predmestje Daraja, katerega središče nadzorujejo oboroženi uporniki. Rakete padajo tako po Daraji kot po predmestju Muadamija, oboje blizu vojaškega letališča Meze.

Uporniške sile si sicer prizadevajo zavzeti središče glavnega mesta, na drugi strani pa je vojska sprožila operacije z namenom ponovne zasedbe izgubljenih ozemelj.

Opozicijski aktivisti so sicer podali informacijo, da je v petek v vsej državi umrlo 80 ljudi, od tega 22 v Damasku in njegovih predmestjih.

Svarila pred uporabo kemičnega orožja
Medtem je generalni sekretar ZN-a Ban Ki Mun obiskal Turčijo in jo pohvalil zaradi humanitarnega dela. V Turčiji naj bi namreč zavetje poiskalo 200.000 sirskih beguncev. Ban je sicer dejal, da nima potrjenih poročil o tem, da naj bi se sirski predsednik Bašar Al Asad pripravljal na uporabo kemičnega orožja proti svojim nasprotnikom, a opozoril, da bi bil, če bi to storil, to nezaslišan zločin proti človečnosti.

Iz Združenih držav so ta teden namreč prišle informacije, da so obveščevalne agencije opazile neke dejavnosti, ki bi lahko bile mogoče priprave za uporabo kemičnega orožja.

Nizozemska vlada je medtem sporočila, da je odobrila napotitev dveh enot protiraketnega sistema patriot v Turčijo na meji s Sirijo. Ta teden je zveza Nato že odobrila namestitev tega orožja v Turčiji na prošnjo tamkajšnje vlade. Nizozemski zunanji minister Frans Timmermans je dejal, da bo hkrati s sistemoma patriot v Turčijo za leto dni odpotovalo tudi največ 360 nizozemskih vojakov, ki bodo to orožje upravljali.