Talibanski vodja Mula Esa Gajasi, ki so ga aretirali 11. februarja 2010 v Afganistanu, naj bi bil strokovnjak za doma izdelane bombe IED. Foto: EPA
Talibanski vodja Mula Esa Gajasi, ki so ga aretirali 11. februarja 2010 v Afganistanu, naj bi bil strokovnjak za doma izdelane bombe IED. Foto: EPA
Afganistan
Britanski vojaki na operaciji Stopimo skupaj v sosednjem Afganistanu. Britanska vojska se je z afganistansko vojsko odpravila proti mestu Nad Ali, ki naj bi ga v ponedeljek tudi zasedli. Foto: EPA

Mula Abdul Gani Baradar naj bi bil v hierarhiji tik pod ustanoviteljem afganistanskih talibanov in njihovim duhovnim vodjo Mulo Omarjem, je poročal časnik New York Times. In čeprav je bila informacija "velikanski uspeh" in "velika stvar", kot so aretacijo opisali odgovorni, novica ni prišla v medije pravočasno.

Ameriški obveščevalci so se bali, da bodo za aretacijo v Karačiju v Pakistanu izvedeli tudi drugi talibanski voditelji in za seboj izbrisali vsako sled. Seveda pa je aretacija za ameriške obveščevalce res "velika stvar", saj v sosednjem Afganistanu že četrti dan poteka operacija Skupaj, v kateri sodeluje 15.000 Natovih vojakov. Z aretacijo enega izmed voditeljev bi lahko omajali samozavest afganistanskih talibanov, ki se z doma izdelanimi bombami trdoživo branijo pred okupatorji.

"Čeprav ujameš njihovega voditelja, še vedno kažejo izjemen odpor in voljo do boja. Talibani so organizacija, ki se zelo hitro prilagodi spremembam," je dejal eden izmed odgovornih obveščevalcev za časnik, ki pa je hotel ostati anonimen.

Talibani zavrnili aretacijo
Seveda pa v nasprotnem taboru niso sedeli križem rok. Talibanski predstavnik za odnose z javnostmi Zabinul Mudžahid je izjavil, da je Mula Baradar še vedno v Afganistanu, kjer rekrutira vojake in je politično dejaven. "Niso ga ujeli. Govorice želijo razširiti samo zato, da bi preusmerili pozornost prebivalcev v Mardži in jih zmedli."

O "veliki ribi"
O življenju Mule Baradarja je malo znanega. Kot smo že omenili, naj bi bil v hierarhiji afganistanskih talibanov tik pod duhovnim vodjo Mulo Mohamedom Omarjem. Ta se skriva vse od 11. novembra 2001, ko so ga začele iskati zahodne obveščevalne službe.

BBC-jev urednik za Severno Ameriko Mark Mardell je dejal, da je Baradar "velika riba", ki dnevno skrbi tako za vojaške kot finančne operacije skupine. To pomeni, da afganistanskim talibanom dodeljuje finančna sredstva, določa nove vojaške vodje in načrtuje vojaške napade, piše BBC. V lanskih napadih naj bi svojim četam celo ukazal, da ameriških vojakov ne napadajo s strelnim orožjem, temveč z gverilskimi napadi. Njegova je tudi ideja o t. i. rožicah. Gre za posebna improvizirana eksplozivna sredstva IED (improvised explosive devices), ki jih talibani nastavljajo ob cestiščih.

Baradar je avgusta lani dal pisni intervju za ameriško revijo Newsweek. Med drugim je izrazil zadovoljstvo, da Američani pošiljajo v Afganistan več vojakov, ker jim želijo talibani prizadejati kar največje izgube, česar pa ne morejo, dokler Američani ne pridejo iz svojih utrdb.