Vohunsko mrežo so preiskovali kar deset mesecev, saj so jih sledi vodile v 103 države. Foto: EPA
Vohunsko mrežo so preiskovali kar deset mesecev, saj so jih sledi vodile v 103 države. Foto: EPA
Tibetanski duhovni vodja je tisti, ki so mu hekerji sledili. Foto: EPA

Mreža, ki je ena največjih vohunskih mrež na svetu, naj bi spremljala podatke na 1.295 računalnikih v 103 državah, računalniki, ki so jih nadzirali, pa so bili večinoma v lasti zunanjih ministrstev in veleposlaništev, ter tisti, ki so bili povezani s tibetanskim duhovnim vodjo dalajlamo.

Preiskovalci so sporočili, da nimajo nobenih dokazov, da bi se za vohunsko mrežo skrivala kitajska vlada, tudi uradni Peking pa je zanikal kakršno koli vpletenost v afero.

V uradu dalajlame prepričani, da jim sledijo
Poročilo o vohunski mreži je rezultat desetmesečnega dela, ki ga je začel Information Warfare Monitor (IWM), agencija za nadzor informacij, na zahtevo službenega urada dalajlame, saj so bili tam že nekaj časa prepričani, da računalnike tibetanske vlade nadzirajo.

Vohunska mreža, ki so jo poimenovali "GhostNet", se je osredotočila predvsem na računalnike azijskih držav. Med glavnimi viri informacij so bila tako zunanja ministrstva Irana, Bangladeša, Latvije, Indonezije, Filipinov, Bruneja, Barbadosa in Butana, poleg njih pa je vohunska mreža vdrla tudi v računalnike na veleposlaništvih Indije, Južne Koreje, Indonezije, Romunije, Cipra, Malte, Tajske, Tajvana, Portugalske, Nemčije in Pakistana.

Hekerji dobro opravili svoje delo
Hekerji so nadzor nad računalniki na ministrstvih in veleposlaništvih prevzemali prek specializiranih programov, kjer delovanje računalniške zaščite niso prepoznali kot grožnje. "Odkrili smo hekerje s "krvavimi rokami" in imamo dokaze o obstoju vohunskih programov, ki so sprejemali pomembne informacije iz urada dalajlame," je povedal eden izmed preiskovalcev Greg Walton.

B. T.