Številna obeležja po vsej Rusiji spominjajo na žrtve Stalinovega terorja. Foto:
Številna obeležja po vsej Rusiji spominjajo na žrtve Stalinovega terorja. Foto:

Množično grobišče so cestni delavci odkopali prejšnji mesec na obrobju pristaniškega mesta. Mestne oblasti so sporočile, da okostja in kosti pripadajo več sto žrtvam iz časa diktature sovjetskega voditelja. Pri veliko žrtvah se je izkazalo, da so bile ubite s strelom v glavo.

"Teorija, da odkriti posmrtni ostanki pripadajo žrtvam represije, je potrjena," so v izjavi za javnost sporočile mestne oblasti. Forenziki so po preiskavi pojasnili, da so bile žrtve moški, stari od 25 do 35 let.

Po trditvah forenzikov so bile žrtve ubite pred več kot 50 in manj kot 100 leti z 9-milimetrskimi naboji iz pištol, ki so jih redno uporabljali pripadniki Stalinove zloglasne tajne službe NKVD. Vse kaže, da so morale žrtve pred smrtjo klečati, ubite pa so bile s strelom v zatilje.

Iz mestne uprave so sporočili, da ne bodo sprožili kriminalistične preiskave, saj je primer že zastaral, se bodo pa v bližnji prihodnosti odločili za datum in novo mesto pokopa.

Stalinova podoba ni omadeževana
Stalin je Sovjetsko zvezo vodil od leta 1922 do svoje smrti leta 1953, krutost njegovega režima pa je dosegla višek v času "velikega terorja" med letoma 1937 in 1938, ko je bila izvedena obsežna čistka, ki ni prizanesla nikomur in je zahtevala na sto tisoče žrtev in pregnanih v delovna taborišča v Sibiriji.

Kljub več milijonom žrtev pa se mnogi v Rusiji še danes z nostalgijo spominjajo Stalina. Za nekatere je bil odločen voditelj, ki je premagal nacistično Nemčijo, popeljal Sovjetsko zvezo med jedrske velesile in sprožil velikopotezno industralizacijo nekoč v kmetijstvo usmerjene države.