Ni znano, ali je bil predsednik Toure med obleganjem v palači. Foto: Reuters
Ni znano, ali je bil predsednik Toure med obleganjem v palači. Foto: Reuters

Predstavnik upornikov je ob tem napovedal, da bodo ustavo razveljavili, državne institucije pa razpustili. Uporniški vojaki pravijo, da jim vlada ne daje dovolj orožja, da bi preprečili upor malijskih Tuaregov na severu države, nasprotujejo pa tudi vsakršnim pogovorom z uporniki. Tuaregi so v zadnjih mesecih iz severnih mest popolnoma pregnali vojsko.

Odpadniki so prevzeli nadzor nad državnim radiem in televizijo in po več urah posnetkov tradicionalne malijske glasbe in plesa je v četrtek zjutraj pred TV-kamero stopila skupina vojakov, ki se je oklicala za Odbor za ponovno vzpostavitev demokracije in obnovo države.
Predstavnik upornikov, poročnik Amadou Konare, je dejal, da so strmoglavili "nesposobni režim" predsednika Amadouja Toumanija Toureja. Konare je obsodil "nesposobnost" Tourejeve vlade pri "boju proti terorizmu" in dejal, da bodo vojaki oblast izročili demokratično izvoljeni vladi.
Nagel prevzem nadzora
Vstaja se je začela v sredo, takrat, ko je malijski obrambni minister začenjal obhod po vojašnicah severno od prestolnice. Vojaki so med nadzorom streljali v zrak, s tem pa spodbudili takojšnjo poostritev varovanja predsedniške palače.
Sledilo je močno streljanje, predsedniško palačo pa so skušala zavarovati oklepna vozila. Po poročanju BBC-ja še vedno ni jasno, ali je bil med strelskim obračunom predsednik Toure v palači.

ZDA in Francija so pozvale vojake in vlado, naj rešijo spor na miroljuben način.