Bojeve politične kariere je verjetno konec. Foto: EPA
Bojeve politične kariere je verjetno konec. Foto: EPA

Oblasti niso navedle razloga za odstavitev, o kateri se je govorilo že nekaj tednov. Sporočili so le, da bo Boja zamenjal namestnik premierja Žang Dedžiang.

Bo bi moral po pričakovanjih še letos postati član politbiroja kitajske komunistične partije, a se je vse spremenilo v začetku februarja, ko je njegov sodelavec, sicer policijski vodja Vang Lidžun obiskal ameriški konzulat, kjer naj bi zaprosil za azil.

Širšo prepoznavnost v kitajski javnosti si je Bo pridobil po njegovi odmevni kampanji proti korupciji in organiziranemu kriminalu v Čongkingu, kjer so nato za rešetke spravili več visokih uradnikov, vendar pa je njegova "rdeča" politika v liberalni struji partije povzročila precej negodovanja.

Po besedah kitajskega premierja Ven Džjabaa ob sklepu zasedanja kitajskega ljudskega kongresa bi moral biti incident, v katerega se je zapletel Vang, lekcija za vse uradnike.

Poznavalci so prepričani, da je bila Bojeva kariera zaradi njegove odprtosti in ambicioznosti zapečatena že dalj časa, saj se je kitajsko vodstvo počutilo ogroženo.