Premier Hamdala (desno) je predsedniku Abasu ponudil odstop. Foto: Reuters
Premier Hamdala (desno) je predsedniku Abasu ponudil odstop. Foto: Reuters

Pogovori o novi vladni ekipi naj bi potekali z različnimi frakcijami, tudi z gibanjem Hamas.

Vlada narodne enotnosti, sestavljena iz tehnokratov, je bila oblikovana lani in naj bi nadomestila rivalske oblasti v Gazi in na Zahodnem bregu. A razkol med oblastmi na Zahodnem bregu, na čelu katerih je Abas, in Hamasom, ki že leta nadzoruje območje Gaze, se v zadnjem času povečuje. Hamas naj bi začel celo ločene posredne pogovore z Izraelom o krepitvi neformalnega premirja, sklenjenega po lanski 50-dnevni vojni v Gazi.

Neimenovani predstavnik Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) je pojasnil, da bo vlada opravljala naloge do oblikovanja nove, nova pa da verjetno ne bo več tehnokratska, ampak politična. Po navedbah iz kroga blizu Abasu naj bi pogovori o odstopu vlade potekali že več mesecev, saj ta v Gazi ni mogla delovati. Po drugi strani so iz Hamasa sporočili, da zavračajo enostransko razpustitev vlade in da jih z njo ni nihče seznanil.

Z obeh strani sicer prihajajo tudi spravljivejše izjave, ki nakazujejo, da možnosti za oblikovanje nove vlade, v kateri bi bil znova tudi Hamas, vendarle obstajajo, spremenila pa bi se ministrska imena.