Frank Berton je sporočil odločitev, ki sta jo sprejela s Svenom Maryjem. Foto: EPA
Frank Berton je sporočil odločitev, ki sta jo sprejela s Svenom Maryjem. Foto: EPA
Abdeslam ostal brez odvetnikov

"Odločila sva se, da ga ne bova več branila. Meniva, da ne bo spregovoril, ampak bo izkoristil pravico, da molči," je dejal odvetnik in dodal, da sta s kolegom Svenom Maryjem že od začetka vztrajala, da svoje stranke ne bosta branila, če se bo odločila, da bo tiho. Med preiskavo pravno zastopstvo ni potrebno, bo pa med sojenjem.

Abdeslam ne želi odgovarjati na vprašanja, vse od kar so ga aprila iz Belgije prepeljali v Francijo. Domnevno naj bi bil nezadovoljen, ker ga v celici nadzorujejo 24 ur na dan. Abdeslama so štiri mesece po napadih v Parizu, za katerimi stoji samooklicana Islamska država in so terjali 130 življenj, aretirali 18. marca v bruseljski četrti Molenbeek, kjer je odraščal. Konec aprila so ga prepeljali v Francijo, kjer je obtožen terorizma.

Imel naj bi ključno vlogo pri izvedbi napadov
Preiskovalci domnevajo, da je Abdeslam zadnji preživeli član teroristične celice, ki je izvedla usklajene napade v francoski prestolnici. Abdeslam je bil dolgoletni prijatelj domnevnega voditelja džihadistične celice, ki je izvedla napade, Abdelhamida Abaaouda, ki so ga ubili v pariškem predmestju nekaj dni po napadih. Skupaj sta odraščala v Molenbeeku.

Med napadalci v Parizu je bil tudi Salahov brat Brahim. Njegovo truplo so našli v koncertni dvorani Bataclan, enem izmed prizorišč napadov. Salah naj bi odigral ključno vlogo pri pripravi in izvedbi pariških napadov. Med drugim je na cilj pripeljal tri samomorilske napadalce, ki so se razstrelili pri stadionu Stade de France.

Abdeslam ostal brez odvetnikov