Sporni so bili tudi predvolilni plakati, na katerih je ženska, oblečena v feredžo, v ozadju je bila švicarska zastava, na njej pa minareti, ki spominjajo na rakete. Foto: EPA
Sporni so bili tudi predvolilni plakati, na katerih je ženska, oblečena v feredžo, v ozadju je bila švicarska zastava, na njej pa minareti, ki spominjajo na rakete. Foto: EPA
Švica
Walter Wobman, vodja kampanje proti gradnji minaretov v Švici. Foto: EPA
Nevzet Poroć
Tajnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić je za MMC dejal, da upa, da bo švicarski primer ostal osamljen. Foto: MMC RTV SLO

Res je, da je švicarska vlada referendumskemu vprašanju, ali naj se v državi prepove gradnja minaretov, že od samega začetka kampanje močno nasprotovala. Kljub temu pa so se volivci z dobrimi 57 odstotki glasov izrekli za omenjeno prepoved. Vlada je že sporočila, da bo voljo ljudstva spoštovala, pri čemer je pravosodna ministrica Eveline Widmer-Schlumpf poudarila, da je izid referenduma med prebivalstvom zbudil strah pred mogočimi maščevalnimi dejanji islamskih skrajnežev.

Odzivi na izid referenduma prihajajo iz vseh strani sveta
Vodja največje indonezijske islamske skupnosti Maskuri Abdilah je Švicarje označil za nestrpne, muslimane po vsem svetu pa je pozval, naj se vzdržijo maščevalnih dejanj. Oster odziv je prišel tudi iz Egipta. Egiptovski mufti Ali Goma je prepoved gradnje minaretov komentiral kot "poskus žalitve čustev muslimanske skupnosti v Švici in zunaj nje". Podobnim mnenjem sta se pridružila tudi vodja švicarske Koordinacije islamskih skupnosti Farhad Afshar in Švicarska škofovska konferenca.

Mednarodna organizacija Amnesty International je ob tem opozorila na dejstvo, da odločitev o prepovedi gradnje minaretov ni le v nasprotju s pravico do svobodne izbire veroizpovedi, pač pa tudi z mednarodnimi konvencijami, ki jih je podpisala tudi Švica. Odločitev švicarskih volivcev sta kritizirala in obsodila tudi Evropska unija in Parlamentarna skupščina Sveta Evrope.

Nevzet Porić je nad rezultati presenečen
Za mnenje o švicarskem referendumu smo na MMC-ju vprašali tudi Islamsko skupnost v Sloveniji. Tajnik Islamske skupnosti Nevzet Porić je dejal, da je nad rezultatom presenečen. "Ne vem, kako je Švicarjem uspelo podpreti to idejo, čeprav jih je vlada pozvala, naj glasujejo proti. To je resna težava, s katero se bo treba spoprijeti. Nad rezultatom sem presenečen in upam, da bo to osamljen primer."

Referendum na Evropsko sodišče v Strasbouru
Referendumsko vprašanje je že pred izvedbo referenduma, posebej pa še po objavi izidov, razdvojilo švicarsko javnost in politične stranke. Zelena stranka namerava vložiti pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, saj so mnenja, da gre za kršitev pravice do svobodne izbire veroizpovedi, ki jo med drugim zagotavlja tudi Evropska konvencija o človekovih pravicah.

Desnica zadovoljna z izidom
Na drugi strani slavijo predvsem skrajne desne stranke. Švicarska Ljudska stranka, ki je bila pobudnica nedeljskega referenduma, poudarja, da gradnja minaretov simbolizira politično-versko željo po oblasti in moči, kar pa je po njihovem mnenju v nasprotju z ustavo. Z rezultatom je zadovoljen tudi predsednik italijanske protimigrantske stranke Severna liga Roberto Calderon. Predstavica francoske skrajne desnice Marine Le Pen pa je dejala: "Slednje ne nasprotuje verski svobodi, kljub temu pa zavrača bahave težnje po uveljavitvi politično-verskih muslimanskih skupin."

Da bo imel nedeljski referendum dolgoročne posledice, kaže tudi to, da so zdaj švicarski gospodarstveniki v strahu, da bo izid vplival na poslovanje švicarskih multinacionalk. Predsedujči organizaciji Economiesuisse business federation Gerold Bührer je po poročanju časnika Financial Times opozoril na nevarnost, da bi skrajne islamske skupine v posameznih državah dejansko začele pozivati k bojkotu švicarskih izdelkov.