Pakistanska vojska je prevzela nadzor nad večino Južnega Vaziristana. Foto: EPA
Pakistanska vojska je prevzela nadzor nad večino Južnega Vaziristana. Foto: EPA

Operacija v Južnem Vaziristanu, ki meji na Afganistan, je bila največja operacija pakistanske vojske v zadnjih letih. V njej je sodelovalo 30.000 vojakov. Vojska ni sporočila, ali je uresničila cilj operacije, ki jo je proti talibanom sprožila 17. oktobra. Od takrat je po podatkih vojske umrlo 589 bojevnikov in 79 vojakov. Na ofenzivo so talibani odgovorili z bombnimi napadi, ki so zahtevali življenja več sto ljudi.

Pred ofenzivo naj bi številni talibani zbežali v sosednje pokrajine Orakzaj, Severni Vaziristan in Kuram. V Orakzaju naj bi bila baza voditelja pakistanskih talibanov Hakimulaha Mehsouda ter središče Al Kaide in drugih mednarodnih terorističnih skupin.

ZDA želijo, da Pakistan nadaljuje ofenzivo tudi tam in jim tako pomaga v boju s talibani v Afganistanu. Predsednik ZDA Barack Obama je ob razgrnitvi nove strategije za vojno v Afganistanu napovedal, da je ne bo mogoče dobiti brez sodelovanja Pakistana in večjih prizadevanj, da bi v afganistanski sosedi uspešno izkoreninili talibane. Pakistan se boji, da bo zaradi napovedi Washingtona, da v Afganistan pošlje dodatnih 30.000 vojakov, sledil množični beg talibanov iz Afganistana v Pakistan.

Pakistansko notranje ministrstvo je sporočilo, da se bodo posamezne operacije v Vaziristanu nadaljevale. "Kjer koli v državi bomo zaznali njihovo dejavnost, bomo napadli," je dejal notranji minister Rehman Malik.

Svoje domove v Orakzaju je po podatkih Združenih narodov zapustilo več kot 40.000 civilistov, ki jim grozi humanitarna katastrofa.