V mestu Žukovski v moskovskem okrožju so potekale tankovske vaje ruske vojske. Rusija se srečuje z izzivom, saj mora uvožene dele vojaške opreme zamenjati z domačimi. Številne dele so namreč prej izdelovali v Ukrajini. Foto: EPA
V mestu Žukovski v moskovskem okrožju so potekale tankovske vaje ruske vojske. Rusija se srečuje z izzivom, saj mora uvožene dele vojaške opreme zamenjati z domačimi. Številne dele so namreč prej izdelovali v Ukrajini. Foto: EPA
Ukrajinski vojak
V spopadih je umrlo 568 ukrajinskih vojakov, 1.200 je bilo ranjenih. Foto: Reuters
Doneck
Doneck je peto največje ukrajinsko mesto in eno izmed gospodarskih središč na vzhodu. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik ukrajinske vojske Andrij Lisenko je sporočil, da so okrepitve ruske vojske nakopičene na obmejnih območjih. Po njegovih besedah imajo vojaki podporo 160 tankov, 1.360 oklepnikov, 390 topniških sistemov, najmanj 150 izstrelnih enot za rakete grad, 192 vojaških letal in 137 bojnih helikopterjev.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je v telefonskem pogovoru posvaril ruskega predsednika Vladimirja Putina pred morebitnim enostranskim vojaškim posredovanjem na vzhodu Ukrajine pod pretvezo humanitarne misije.

Kremelj je napovedal, da bo v sodelovanju z Rdečim križem na vzhod Ukrajine napotil konvoj s humanitarno pomočjo za žrtve spopadov med ukrajinskimi silami in proruskimi uporniki. Rdeči križ je prejšnji teden sporočil, da so prejeli prošnjo ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova o organizaciji humanitarnih konvojev na prizadetih območjih na vzhodu Ukrajine.

O humanitarni pomoči sta se dogovorila Kijev in Moskva skupaj z Rdečim križem, Evropsko unijo, Rusijo, Nemčijo in še drugimi partnerji. Ameriški predsednik Barack Obama je potrdil, da bodo ZDA dejavno sodelovale v misiji. Za zdaj še ni znan datum odhoda humanitarnega konvoja.

Ukrajinske vladne sile se pripravljajo za napad na Doneck in Lugansk, ki sta od začetka upora v rokah proruskih oboroženih skupin, zato so prebivalstvo pozvale, naj zapustijo mesti po vzpostavljenih humanitarnih koridorjih.

Oblasti v Kijevu in zahodne države se bojijo, da bi Rusija humanitarni konvoj izkoristila za napotitev svojih vojakov čez mejo. Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je rusko stran že obtožil, da humanitarne razloge izkorišča kot izgovor za vojaško posredovanje.

Združeni narodi ocenjujejo, da je bilo od začetka spopadov na vzhodu Ukrajine ubitih že več kot 1.300 ljudi, najmanj 285.000 prebivalcev pa je moralo zapustiti svoje domove in so večinoma pobegnili čez mejo v Rusijo.

Po podatkih ukrajinske vojske je v štirih mesecih nasilja v spopadih umrlo 568 njenih vojakov, še 2.120 pa je bilo ranjenih. Barroso je opravil tudi telefonski klic z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, s katerim sta govorila o razmerah na vzhodu države.

Porošenko se je kasneje po telefonu pogovarjal še z Obamo, za katerega bi bilo morebitno rusko vojaško posredovanje brez privolitve Kijeva nesprejemljivo in v nasprotju z mednarodnim pravom. Porošenko mu je povedal, da se nadaljuje obstreljevanje ukrajinskega ozemlja iz Rusije. Obama ga je ob tem pozval k zadržanosti v vojaških operacijah, da bi preprečili žrtve med civilisti.

Pobeg zapornikov
Med obstreljevanjem milijonskega Donecka je ena izmed topovskih granat je priletela tudi na strogo varovani zapor. Izbruhnili so spopadi, med katerimi je pobegnilo 106 zapornikov.

V eksploziji je najmanj en zapornik umrl, več je ranjenih. Kot so sporočile mestne oblasti, so nekaj pobeglih jetnikov že našli in so spet za zapahi. Med pobeglimi pa so še vedno zločinci, ki so bili obsojeni zaradi umorov, ropov in posilstev.

V mestu je več tisoč ljudi zaradi bojev brez električne energije, hrane in vode, dneve pa preživljajo v kleteh in drugih zatočiščih.