Ukrajinska in ruska stran v teh dneh bijeta boj za Doneck in Lugansk. Foto: EPA
Ukrajinska in ruska stran v teh dneh bijeta boj za Doneck in Lugansk. Foto: EPA

Moskva trdi, da so se ji ukrajinski vojaki, ki so se zatekli na njeno ozemlje, predali z namenom, da zamenjajo stran, medtem ko je Kijev zatrdil, da so se morali vojaki v Rusijo zateči, potem ko jim je zmanjkalo streliva. Večina med njimi se je sicer že vrnila v Ukrajino.

Ruski preiskovalci so pridržane vojake zaslišali v preiskavi vojnih zločinov, zaradi katerih je v Rusiji zagrožena do 20-letna zaporna kazen. Preiskovalci trdijo, da imajo dokaze, da so orožje uporabljali nediskriminatorno, pri tem pa ranili ali ubili najmanj deset civilistov in uničili 20 domov. Ruske oblasti prav tako preverjajo, ali so bili pridržani vpleteni v uporabo nedovoljenega orožja, kot so bombe s fosforjem, zato so lokalno sodišče zaprosile, da za peterico med preiskavo odobri pripor.

Očitani zločini naj bi se zgodili med 19. julijem in 3. avgustom v regiji Lugansk na vzhodu Ukrajine, kjer potekajo boji med ukrajinskimi silami in proruskimi separatisti.

Ukrajinski premier napovedal sankcije proti Rusiji
Medtem je ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk razkril seznam sankcij, ki so uperjene proti nizu podjetij in posameznikov, predvsem iz Rusije. Sankcije ciljajo na tiste, ki naj bi podprli rusko priključitev Krima in financirali proruske separatiste na vzhodu Ukrajine. Parlament v Kijevu bo o sankcijah odločal v torek. Seznam vključuje 65 večinoma ruskih podjetij in 172 "državljanov Rusije in drugih držav".

Predlog zakona predvideva niz povračilnih ukrepov, kot so prepoved vstopa v Ukrajino ali zamrznitev premoženja, pa tudi prepoved izvršitve nekaterih finančnih operacij. Po besedah Jacenjuka ukrepi zadevajo tudi prepoved tranzita naravnih virov. Skoraj polovica ruskega zemeljskega plina, ki ga potroši Evropa, gre čez ukrajinsko ozemlje.

Jacenjuk je sicer povedal, da bi lahko imela Ukrajina - v primeru najslabšega scenarija - izgube v vrednosti sedem milijard dolarjev, in sicer ne le zaradi sankcij, temveč tudi zaradi agresivne politike Kremlja.