Haiti je ena najrevnejših držav sveta. Foto: Reuters
Haiti je ena najrevnejših držav sveta. Foto: Reuters
Tropski vihar zahteval 26 smrtnih žrtev

Matthew je v torek udaril na Haiti s hitrostjo vetra okoli 230 kilometrov na uro in je opustošil jugozahodni del države. Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da je notranji minister Francois Anick Joseph dejal, da je umrlo najmanj 108 ljudi. BBC poroča, da je na tisoče ljudi razseljenih. Zahodni del otoka je sicer odrezan, komunikacije pa so slabe, zato lahko število žrtev še naraste. Še štirje ljudje so umrli v sosednji Dominikanski republiki.

Zaradi orkana so na Haitiju, eni najrevnejših držav sveta, ki si še vedno ni pobrala po katastrofalnem potresu leta 2010, za nedoločen čas preložili nedeljske predsedniške volitve. Te potekajo tudi v šolah in cerkvah, ki jih zdaj uporabljajo kot zavetišča. ZDA so proti Haitiju poslale približno tisoč vojakov in obljubile uvodno pomoč v višini 1,5 milijona dolarjev.

Dosegel tudi Guantanamo
Matthew je nato oplazil vzhodni del Kube in porušil ali poškodoval več hiš v mestu Baracoa in njegovi okolici. Dosegel je tudi ameriško vojaško oporišče in taborišče za osumljene teroriste Guantanamo.

Največji orkan na območju v zadnjem desetletju se je potem pomikal naprej proti severu prek Bahamov. V ZDA so ukazali evakuacijo okoli dveh milijonov ljudi. Večinoma z obalnih območij Floride, pa tudi v Južni in Severni Karolini in Georgii.

Orkan je širok 75 kilometrov in čeprav vremenoslovci niso prepričani, kako se bo obrnil, bo skoraj zagotovo vsaj oplazil del kopnega.

Tropski vihar zahteval 26 smrtnih žrtev