Volivci izbirajo med šestimi kandidati. Foto: EPA
Volivci izbirajo med šestimi kandidati. Foto: EPA
Daniel Ortega
Daniel Ortega napoveduje nadaljevanje politik, ki so v preteklih letih izboljšale standard državljanov in zmanjšale stopnjo revščine. Foto: EPA

"On je edini, ki je delal za revne, in to bo počel tudi naprej, ker je to njegovo bistvo." To so besede 64-letnega upokojenca iz Manague, ki je dal z njimi jasno vedeti, komu bo namenil svoj glas.

Ortega je na političnem prizorišču te srednjeameriške države s šestimi milijoni prebivalci prisoten že več desetletij. Kot vodja sandinističnega gibanja je leta 1979 pomagal strmoglaviti diktatorja Anastasia Somozo, kot predsednik je državo vodil med letoma 1985 in 1990, se potem na volitvah leta 1996 in 2001 neuspešno potegoval za predsedniški položaj, leta 2006 pa se je znova vrnil v predsedniško palačo. Kot poroča Reuters, se je v tem času njegova politična doktrina precej spremenila: v njegovih govorih so marksistične težnje iz zgodnjega političnega obdobja nadomestile besede o Jezusu.

Njegovi nasprotniki so polni kritik, da 70-letnik Ortega načrtuje vzpostavitev "družinske diktature". Besede se nanašajo na njegovo imenovanje več sorodnikov na ključna politična in uradniška mesta in na ustavne spremembe, ki jih je leta 2014 na pobudo njegovih sandinistov sprejel kongres. Od takrat namreč število predsedniških mandatov ni več omejeno, s čimer so se Ortegi odprla vrata v nadaljevanje predsedovanja.

"Ortega želi doseči svoje in pri tem mu ni mar, ali bo kršil pravice drugih," je dejal član opozicijske desnosredinske Ustavno-liberalne stranke (PLC) Maximino Rodriguez, Ortegov protikandidat na današnjih predsedniških volitvah. Javnomnenjske raziskave mu napovedujejo zgolj osem odstotkov glasov. Za predsedniški položaj se sicer poteguje šest kandidatov.

Opozicijsko politično dogajanje je v preteklih mesecih pretresla tudi afera glede vodstva Neodvisne liberalne stranke (PLI). Pedro Reyes je sodno izpodbijal vodstveni položaj Eduarda Montealegreja, političnega nasprotnika Ortege - leta 2006 je kandidiral za predsednika države, a je potem zmagal Ortega. Člane stranke, ki so podprli Montealegreja in so Reyesa označili za Ortegovo lutko, so izključili, kar je še poglobilo napetosti v opoziciji.

ZDA in mednarodne organizacije so izrazile zaskrbljenost zaradi odvzema vodstvenega položaja Montealegreju in zaradi Ortegove zavrnitve tujih opazovalcev volitev.

Velik padec stopnje revščine v zadnjih letih
V času vladanja Ortege so se gospodarski kazalniki v tej zelo revni južnoameriški državi precej izboljšali, med drugim se je stopnja revščine zmanjšala za 13 odstotkov. Ortega se je v času pred volitvami pojavil le na nekaj predvolilnih shodih, na katerih je obljubil, da bo v primeru zmage branil svoje socialne in ekonomske dosežke. Večina od njih je tesno povezanih z venezuelskim denarjem od nafte, s katerim financirajo socialne programe, pomagajo zasebnim podjetjem in znižujejo stroške energije. Ortega je v preteklih letih sklenil tudi močna zavezništva s podjetniki, kar se delno odraža tudi v 5-odstotni gospodarski rasti v zadnjih petih letih. K temu so pripomogle tudi tuje investicije.