Gadafijeve sile so izvedle protiofenzivo. Foto: Reuters
Gadafijeve sile so izvedle protiofenzivo. Foto: Reuters
Moamer Gadafi
Interpol je za Gadafija izdal zaporni nalog. Foto: Reuters

O bojih poročajo iz bližine Bani Valida in Sirte, Gadafijevega rojstnega mesta. Sile, zveste dolgoletnemu libijskemu voditelju, so začele protinapad, s katerim poskušajo ponovno zavzeti strateško pomembno Rdečo dolino vzhodno od Sirte, ki naj bi jo pred tem zavzeli libijski uporniki. Vojaške sile libijskega nacionalnega prehodnega sveta so zavzetje doline razglasile v četrtek.

Nato je povečal svoje operacije z dvema raketnima napadoma na Gadafijeve cilje v bližini Bani Valida in blizu mesta Sabha v osrednji Libiji.

Ljudje ne morejo bežati
Predstavniki nacionalnega prehodnega sveta so potrdili, da so na njihovi strani umrli trije, ranjenih pa je sedem borcev. Zajeli naj bi več Gadafiju naklonjenih sil.

Iz Bani Valida naj bi ponoči poskušalo pobegniti več Gadafiju zvestih vojakov, a so jim to preprečili. "V mestu ni hrane, ni vode. Veliko ljudi želi pobegniti, a nimajo goriva za svoja vozila. Gadafijeve sile ljudem preprečujejo, da bi zapustili mesto. S streli v zrak ustrahujejo ljudi," trdi eden od poveljnikov prehodnega nacionalnega sveta, ki je dal Gadafiju zvestim sila do sobote čas, da se predajo.

Uporniki naj bi se pretihotapili v mesto, temu pa naj bi sledili spopadi v mestu.

"Danes je zadnji dan roka. Naši možje se pripravljajo za napad, verjetno bo jutri," je poveljnik Abdel Razak Al Nazouri povedal za Associated Press. Uporniki se na napad pripravljajo tudi v okolici mesta Sirte.

Beg Gadafijevih generalov
Medtem je neimenovani vir, pripadnik tuareške skupnosti iz Nigra, sporočil, da je pred tremi ali štirimi tedni čez mejni prehod Agadez, od koder so nadaljevali pot proti prestolnici Niamej, v Burkino Faso prispelo več libijskih generalov, zvestih Gadafiju.

V zadnjih dneh sta v Niger prišla najmanj dva konvoja libijskih vozil, kar je povzročilo številne govorice, da se je Gadafi že izmuznil iz Libije in da je na poti v Niamej ali v Burkino Faso.

Interpol izdal zaporni nalog
Premier Nigra Brigi Rafini je v četrtek obiskal Burkino Faso in se srečal s tamkajšnjim predsednikom Blaisom Compaorejem. Rafini je zanikal govorice, da je Gadafi že v Nigru, a ni izključil možnosti, da bi mu lahko podelili azil, čeprav Mednarodno kazensko sodišče (ICC) zahteva njegovo izročitev.

ICC je za pomoč pri aretaciji Gadafija, njegovega sina Saifa Al Islama in vodje obveščevalne službe Abduhala Al Senusija zaradi zločinov proti človečnosti prosil Interpol, ki je danes izdal t. i. rdeče obvestilo za aretacijo za vseh treh omenjenih.