Zunanjost zapora, v katerem se je ubil Al Bakr. Foto: Reuters
Zunanjost zapora, v katerem se je ubil Al Bakr. Foto: Reuters
Nemška policija
Policija je Al Bakra prijela s pomočjo sirskih beguncev, tožilstvo pa ni želelo potrditi, da so ti vedeli za Al Bakrove namere. Foto: Reuters
Osumljeni Sirec je storil samomor

Al Bakrov odvetnik po uradni dolžnosti Alexander Hübner je ocenil, da gre za pravosodni škandal. V zaporu so po njegovih besedah vnaprej vedeli, da obstaja nevarnost, da bo Al Bakr storil samomor.

V svoji zaporniški celici je osumljenec že uničil luči in poškodoval vtičnico. Prav zaradi tega se je Hübner še popoldne po telefonu pogovarjal s predstavniki zapora, ki so mu zagotovili, da je Al Bakr pod stalnim nadzorom.

22-letnega Al Bakra, begunca iz Sirije, so v sredo zvečer našli obešenega v zaporniški celici. Medtem ko je nemški časnik Bild poročal, da naj bi Al Bakrovo celico nadzorovali samo vsako uro, vodja zapora Rolf Jacob potrdil, da so ga pazniki sprva nadzorovali vsakih 15 minut. Pri Al Bakru naj sicer ne bi zaznali znakov samomorilskih nagnjenj. Po posvetu s psihologom so obiske paznikov s 15 minut podaljšali na 30 minut. Natančne okoliščine osumljenčeve smrti še niso znane.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je dejal, da dogodki v zaporu v Leipzigu zahtevajo obširno in hitro pojasnilo lokalnih sodnih oblasti. De Maiziere je dodal, da je bila preiskava Al Bakra zapletena, zato lahko preiskovalce čaka težko delo pri zagotavljanju nadaljnjih informacij.

Številni nemški politiki so bili ob objavi novice ogorčeni, med njimi tudi nemška ministrica za družino Manuela Schwesig, ki se je javno vprašala, kaj se dogaja na Saškem. Saški pravosodni minister Sebastian Gemkow sicer menil, da do samomora ne bi smelo priti. Na novinarski konferenci v Dresdnu je dejal, da so v zaporu storili vse, da bi ga preprečili. "Na žalost se je zgodilo," je dejal po poročanju DPA-ja.

Bodo Sirci priče ali osumljenci?
Al Bakr naj bi za Sirce, ki so zaslužni za njegovo ponedeljkovo aretacijo v Leipzigu, dejal, da so vedeli za njegove kaznive namere, tožilstvo v nemškem mestu Karlsruhe pa tega ni želelo potrditi. Tožilstvo prav tako ni pojasnilo, ali bodo Sirce v preiskavi zdaj zaslišali kot priče ali osumljence.

Al Bakra je policija prijela, potem ko so ga prijavili trije sirski begunci. V njegovem stanovanju v Chemnitzu so policisti našli 15 kilogramov razstreliva, direktor nemške obveščevalne službe Hans-Georg Maassen pa je v torek potrdil, da je načrtoval napad na berlinsko letališče v imenu teroristične skupine t. i. Islamska država.

Al Bakr je v Nemčijo prišel kot begunec februarja lani. Njegovo registracijo so opravili v Münchnu, nato pa so ga nastanili v Chemnitzu. Oktobra lani so mu priznali azil za tri leta. Od marca letos je bil prijavljen v Eilenburgu severno od Leipziga. V tem obdobju se je vmes vrnil tudi v Sirijo, kar je potrdila njegova družina. Lani jeseni je bil dvakrat v Turčiji, nato pa se je nekaj časa zadrževal v sirskem mestu Idlib.

Osumljeni Sirec je storil samomor