Policija že od sobote išče 22-letnega moškega, rojenega v Siriji, ki naj bi načrtoval bombni napad. Kaj naj bi bila tarča, sicer ni potrjeno. Foto: Reuters
Policija že od sobote išče 22-letnega moškega, rojenega v Siriji, ki naj bi načrtoval bombni napad. Kaj naj bi bila tarča, sicer ni potrjeno. Foto: Reuters
Nemška policija
V sobotni policijski akciji je sodelovalo večje število policistov, ki še naprej iščejo osumljenca. Foto: Reuters
Policija v Nemčiji še išče osumljenca

Policija išče Džaberja Al Bakra, v čigar stanovanju v mestu Chemnitz so v soboto našli eksploziv, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Ni jasno, ali je Al Bakr povezan s kakšno teroristično organizacijo oziroma ali je oborožen, policija pa ga išče tudi s pomočjo objavljene fotografije.

Časnik Spiegel je poročal, da je Al Bakr policistom za las ušel. Ko so se približali stanovanju, je pobegnil iz njega. Policisti so izstrelili tudi opozorilne strele, ki pa 22-letnika niso ustavili. Kot navaja Spiegel, so pristojni organi že prejeli namige, da bi Albakr lahko pripravljal bombni napad. Tako je prek spleta iskal podatke o izdelavi bomb in določene materiale tudi izdelal, priprave pa naj bi končal šele v četrtek. Policija je namige ocenila z drugo stopnjo na osemstopenjski lestvici, pri čemer prva pomeni, da obstaja velika verjetnost, da se bo nekaj res zgodilo.

Policija sicer ni želela komentirati navedb revije Focus, da naj bi bila tarča njegovega napada eno od nemških letališč. V soboto so poostrili varnost na obeh berlinskih letališčih, Tegel in Schönefeld, na slednjem bodo okrepljene policijske enote najmanj do ponedeljka zjutraj. Nadzor je poostren tudi na večjih železniških postajah, zaprta pa je bila tudi glavna železniška postaja v Chemnitzu.

Tiskovna predstavnica kriminalističnega urada v zvezni deželi Saška je sporočila, da je Albakr pred več meseci v Nemčijo prišel kot begunec. Spiegel poroča, da je v državo vstopil 18. februarja 2015, dva tedna kasneje pa vložil prošnjo za azil. Ta mu je bila junija lani odobrena.

V soboto so v Chemnitzu zaradi domnevnih povezav z Al Bakrom aretirali tri ljudi, prav tako Sirce, a so dva moška danes že izpustili, eden pa zaradi sumov vpletenosti ostaja v priporu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Policisti so medtem preiskali še dom drugega domnevnega pomočnika Al Bakra, kjer so vstopili z razstrelitvijo vrat, kakih osem kilometrov od stanovanja glavnega osumljenca. Moškega so odpeljali na zaslišanje.

Povezave z IS-jem?
Po poročanju DPA-ja naj bi se osumljenec uril pri t. i. Islamski državi (IS). Na to naj bi kazal način izdelave eksploziva, ki so ga našli v njegovem stanovanju. Šlo naj bi za aceton peroksid. Kot poroča AFP, je imel Albakr v stanovanju "eksplozivne substance, nevarnejše od TNT-ja". "Celo majhna količina te substance bi lahko povzročila ogromno škodo," so pojasnili na policiji. Lokalni časnik Freie Presse je poročal, da je šlo za snov TATP, domači eksploziv, ki so ga teroristi t. i. Islamske države uporabili v napadih v Parizu in Bruslju. Policija podrobnosti zaradi interesov preiskave sicer še ni razkrila.

Neimenovani strokovnjak za eksplozive je po navedbah DPA-ja pojasnil, da ima lahko že 200 gramov aceton peroksida "katastrofalen učinek". "Kdor ve, kako ga pravilno uporabiti, lahko s tem razstreli celo dvorano," je poudaril. Večina sestavin za tak eksploziv je po njegovih besedah prosto dostopnih, a je izdelava zelo zahtevna.

Medtem je predstavnik nemškega notranjega ministrstva poudaril, da nedavni dogodki kažejo, da v Nemčiji obstaja utemeljena nevarnost terorističnih napadov, kot so se zgodili v Franciji in Belgiji. "Dogodki, kot na primer v Ansbachu, Würzburgu ali Chemnitzu, konkretizirajo stanje ogroženosti. Kažejo, da takšnih dejanj v Nemčiji ne moremo izključiti," je opozoril uslužbenec ministrstva.

Nemčija je v stanju visoke pripravljenosti že od julija, ko sta se v državi v tednu dni zgodila dva napada, za katera je odgovornost prevzel IS, izvedla pa sta jih prosilca za azil.

Policija v Nemčiji še išče osumljenca