Iraške sile so po obstreljevanju in bojih zavzele Al Kaim. Foto: Reuters
Iraške sile so po obstreljevanju in bojih zavzele Al Kaim. Foto: Reuters
IS v zadnjih mesecih znatno izgublja ozemlje. Foto: Reuters
Padli zadnji trdnjavi IS-a v Siriji in Iraku

V Al Kaimu je iraška vojska ob podpori iraških zračnih sil in zračnih sil koalicije pod vodstvom ZDA zgodaj davi obstreljevala položaje džihadistov v središču mesta. Kmalu zatem je po navedbah neimenovanega iraškega častnika po silovitih spopadih osvojila mestno četrt Gaza. Pri tem je bilo ubitih več borcev IS-ja, preostali pa so se umaknili v središče Al Kaima.

Paravojaške sile Hašed al Šabi (mobilizacija ljudstva) so sporočile, da so džihadisti na jugozahodu mesta zažgali več hiš, da bi jih bilo zaradi dima težje opaziti iz zraka. Navedle so tudi, da je več borcev IS-ja pobegnilo čez mejo v sirsko mesto Albu Kamal.

Iraške sile so operacijo za osvojitev Al Kaima z okolico začele prejšnji teden. Mesto leži ob reki Evfrat blizu meje s Sirijo. V njem živi okoli 150.000 ljudi, večinoma sunitov, in velja za zadnji ostanek kalifata, ki ga je IS razglasil leta 2014 po zavzetju obsežnih območij v Iraku in Siriji. Po navedbah koalicije pod vodstvom ZDA je na območju še kakih 1500 borcev IS-ja.

V pristanišču Gioia Tairo na jugu Italije je policija zasegla drogo v vrednosti 50 milijonov evrov, ki jo je želel pretihotapiti IS. Skupina s preprodajo financira svoje operacije, zasežene tablete tramadol pa uporabljajo tudi njeni borci.


Sirska vojska zavzela Deir al Zour

Uspehe dosegajo tudi v Siriji. Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, so režimske sile in njihovi zavezniki ob ruski pomoči iz zraka prevzeli popoln nadzor nad glavnim mestom z nafto bogate pokrajine Deir al Zour ob meji z Irakom.

Po navedbah omenjene organizacije so boji končani, v mestu pa zdaj poteka "čiščenje". Po poročanju tiskovne agencije Sana je sirska vojska ob podpori zavezniških sil popolnoma osvobodila Deir al Zour ter ponovno vzpostavila varnost in stabilnost v mestu.

Mesto Deir al Zour je bilo zadnja večja trdnjava IS-a v Siriji. Džihadisti so večji del mesta zavzeli leta 2014, zanje pa je bilo strateško pomembno zaradi bližine meje z Irakom. Sirska vojska je v Deir al Zour vdrla septembra, s čimer so se končali skoraj tri leta trajajoči napadi džihadistov na dele mesta pod vladnim nadzorom. Skrajneži so nekoč zasedali pretežni del pokrajine Deir al Zour, zdaj pa so na udaru ločenih ofenziv režimske vojske in opozicijskih kurdsko-arabskih Sirskih demokratičnih sil.

Padli zadnji trdnjavi IS-a v Siriji in Iraku