Talibani so protestnikom, med katerimi je 80 tujih aktivistov, sporočili, da jih bodo pričakali z bombami. Foto: EPA
Talibani so protestnikom, med katerimi je 80 tujih aktivistov, sporočili, da jih bodo pričakali z bombami. Foto: EPA
Predator
"Smrtonosne ptice" poletijo iz Afganistana, upravlja pa jih ameriška obveščevalna agencija Cia. Foto: EPA

Imra Kan je ob sebi zbral nekaj sto privržencev, ki so se jim pridružili ameriški in britanski aktivisti, in skupaj so se iz prestolnice Islamabad odpravili v 440 kilometrov oddaljeni Južni Vaziristan, ki je po padcu talibanskega režima v sosednjem Afganistanu postalo varno zatočišče islamskih skrajnežev in pripadnikov Al Kaide.

Skrajneži so nenehna tarča napadov ameriških brezpilotnih letal že od predsednikovanja Georgea Busha, njegovo kampanjo pa brezkompromisno nadaljuje njegov naslednik Barack Obama, ki je pred nekaj meseci priznal, da osebno sodeluje pri izbiri tarč, a ob tem zagotovil, da gre za skrbno načrtovane napade, kjer vlagajo vse napore, da se izognejo civilnim tarčam.

Po besedah Nobelovega nagrajenca za mir so ti napadi nujni v boju proti terorizmu in prav brezpilotna letala naj bi ključno pripomogla k oslabitvi Al Kaide z uboji njenih vodilnih operativcev.

Žrtve tudi med otroki
A v odročnih predelih Pakistana, kjer osrednja oblast nima nadzora, je težko preveriti identiteto vseh žrtev ameriških napadov. Po nekaterih podatkih naj bi bilo od 2.500 žrtev le 500 identificiranih kot skrajnežev, medtem ko identiteta preostalih ni znana.

Trupla žrtev so v napadih pogosto tako zoglenela, da jih tudi ni mogoče identificirati. V napadih naj bi do zdaj umrlo 176 otrok.

Prav zaradi civilnih žrtev in kršitve suverenosti so napadi ameriških brezpilotnih letal izredno nepriljubljeni med Pakistanci, med katerimi jih kar 74 odstotkov ZDA šteje za sovražnika.

Pakistanske oblasti redno protestirajo proti ameriškim napadom, a prebivalci so prepričani, da storijo premalo za njihovo ustavitev, nekateri pa menijo, da ZDA napadajo s tihim privoljenjem Islamabada, ki je sam nemočen v boju s talibansko grožnjo.

Kritike Kana
Kan naj bi s somišljeniki Južni Vaziristan dosegel v nedeljo, ko bodo v mestu Kotkaj pripravili tudi protest, če jim bo to uspelo, saj krajevne oblasti opozarjajo, da bi lahko talibani napadli tuje protestnike, saj želijo tujcem brezpogojno prepovedati vstop v pokrajino.

Kanovi kritiki mu očitajo, da si skuša s protestom samo pridobiti politične točke pred parlamentarnimi volitvami prihodnje leto, medtem ko si zatiska oči pred nasiljem islamskih skrajnežev in pakistanske vojske. Nekdanji igralec kriketa si v zadnjem času krepi politični ugled s kritiko političnih elit, ki obvladujejo življenje v Pakistanu.