Torek se je začel kot običajen dan, končal pa kot dan narodne tragedije. Foto: Reuters
Torek se je začel kot običajen dan, končal pa kot dan narodne tragedije. Foto: Reuters
Pešavar
Napad se je zgodil v Pešavarju na severozahodu Pakistana. Foto: Reuters

Šarif je ob napadu prispel v Pešavar in bil na prizorišču ob koncu operacije proti napadalcem, napad pa je označil za nacionalno tragedijo. Sklical je tudi sestanek vseh strank, da bi razpravljali o odzivu na napad. "Maščevali se bomo za kaplje krvi vsakega učenca, ki je bila prelita danes," je izjavil Šarif in obljubil maščevanje za "nacionalno tragedijo, ki so jo zakrivili divjaki".

Vojaški odziv na napad se je očitno že začel, saj je predstavnik pakistanske vojske Asim Bajwa prek Twitterja sporočil, da so v regiji Kiber izvedli deset zračnih napadov in še nekaj drugih akcij.

Iz kabineta pakistanskega premierja so tudi sporočili, da bo Pakistan po napadu ukinil moratorij na smrtno kazen v primeru terorizma. Pakistanska zakonodaja sicer že zdaj dovoljuje smrt z obešanjem, a v praksi od leta 2008 velja moratorij na izvajanje smrtne kazni. Od takrat so usmrtili le enega človeka, vojaka, ki ga je obsodilo vojaško sodišče in so ga obesili novembra 2012. Zagovorniki smrtne kazni v Pakistanu poudarjajo, da je smrtna kazen edini način za zajezitev vala nasilja.

V šolo pod okriljem pakistanske vojske je v torek vdrlo šest oboroženih moških v uniformah, ki so napadli razred, v katerem so učenci pisali preizkus znanja, nato pa so hodili od učilnice do učilnice in streljali na vsakogar, ki so ga videli. Slišati je bilo tudi eksplozije.

Spopadi so trajali osem ur
Poslopje je obkolila vojska, v šoli pa so nato skoraj osem ur potekali spopadi med policijskimi specialci in napadalci. Napad se je končal, ko so pakistanske sile ubile vseh šest napadalcev in preiskale celotno poslopje šole. Ubitih je bilo 141 ljudi, med njimi 132 otrok. Še 124 ljudi, od tega 121 otrok, je bilo ranjenih.

Žalujoči so krste prekrili z rožami, nekateri svojci pa se zbirajo pred bolnišnico in upajo na dobre novice. V znak žalovanja so zastave pred pakistanskimi veleposlaništvi po svetu spuščene na pol droga, odprte so žalne knjige.

Najbolj krvavi napad do zdaj
Odgovornost za napad je prevzela talibanska skupina TTP. Trdi, da gre za maščevanje zaradi vojaške operacije proti talibanom na plemenskem območju v Severnem Vaziristanu, v kateri naj bi umrlo več sto talibanskih borcev.

Gre za najbolj krvavi napad v zgodovini Pakistana. Do zdaj je za najbolj krvavega veljal napad na nekdanjo predsednico pakistanske vlade Benazir Buto v Karačiju leta 2007, v katerem je umrlo 139 ljudi.