Policist stoji ob krstah s posmrtnimi ostanki žrtev v mrtvašnici. V napadu talibanov na šolo je bilo ubitih 132 otrok in devet zaposlenih na šoli. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Policist stoji ob krstah s posmrtnimi ostanki žrtev v mrtvašnici. V napadu talibanov na šolo je bilo ubitih 132 otrok in devet zaposlenih na šoli. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Napada na šolo v Pakistanu
Reševalci in člani družine ubitega dijaka nosijo krsto z njegovimi posmrtnimi ostanki. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Talibani so napad izvedli kot odgovor na vojaško ofenzivo. Foto: Reuters
Napad na šolo v Pakistanu
Posmrtne ostanke žrtev so prepeljali v mrtvašnico. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Napad na šolo v Peševarju
Številni starši so v strahu, saj še vedno ne vedo, ali so njihovi otroci živi. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V grozljivem napadu na šolo 139 mrtvih
Talibanski pokol v srednji šoli

Spopad med pripadniki pakistanskih posebnih enot in sedmimi napadalci je trajal dobrih devet ur. Pri tem je bilo ranjenih sedem pripadnikov vojske, med njimi dva oficirja.

Tiskovni predstavnik pakistanske vojske general Aksim Bajva je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da preiskavo šolskega poslopja otežujejo eksplozivna sredstva, ki so jih v šoli podtaknili talibanski borci. Dodal je, da so pripadniki posebnih enot pakistanske vojske v operaciji rešili več kot deset učiteljev in učencev. Po do zdaj znanih podatkih je bilo v napadu ubitih najmanj 141 ljudi. Torkov napad talibanov je najhujši do zdaj v Pakistanu.

AFGANISTANSKI TALIBANI OBSODILI NAPAD
"Namerni uboj nedolžnih ljudi, otrok in žensk je v nasprotju z osnovami islama, in to morajo upoštevati vse muslimanske stranke in vlade," so zapisali v sporočilu za javnost. Pakistanski talibani so ločeni od afganistanskih talibanov, s katerimi pa imajo enake cilje; padec vlade in vzpostavitev Islamske države.


Motiv za napad: maščevanje

Talibanska skupina TTP, ki je prevzela odgovornost za napad, je sporočila, da gre za maščevanje za vojaško operacijo proti talibanom na plemenskem območju v Severnem Vaziristanu, v kateri naj bi umrlo več sto talibanskih borcev.

V šolo pod okriljem pakistanske vojske je dopoldne po krajevnem času vdrlo sedem oboroženih moških v uniformah, nato pa je bilo iz poslopja slišati strele in eksplozije. Po nekaterih navedbah so napadalci vdrli v avlo, kjer so pripadniki vojske učence višjih razredov urili v znanju prve pomoči. Otroci so se razbežali po učilnicah, napadalci pa so jim sledili in streljali nanje. Poslopje je obkolila vojska, v šoli pa so nato več kot šest ur potekali spopadi med policijskimi specialci in napadalci.


Na dogodke v Pešavarju se je odzvala tudi Nobelova nagrajenka Malala Jousafzai, ki je iz Pakistana in je bila tudi sama žrtev napada talibanov. V izjavi za javnosti je zapisala: "Moje srce je strto zaradi tega brezčutnega in hladnokrvnega dejanja terorja v Pešavarju. Nedolžni otroci v šoli ne smejo biti izpostavljeni grozotam, kakršna je bila današnja. Obsojam to kruto in strahopetno dejanje in stojim za pakistansko vojsko in vlado, katerih trud je hvalevreden. Skupaj z milijoni drugimi po vsem svetu žalujem za temi otroci, za mojimi brati in sestrami - ne bodo nas porazili."


"Boj proti talibanom bomo nadaljevali"
Pakistanki premier Navaz Šarif je obsodil napad in se nemudoma odpravil v Pešavar. "To je nacionalna tragedija, za katero so krivi divjaki. To so bili moji otroci. To je moja izguba, izguba celotnega naroda," je sporočil. Ob koncu operacije je napovedal, da bo pakistanska vojska kljub današnjemu napadu na šolo nadaljevala napade na teroriste na severozahodu Pakistana. "Boj se bo nadaljeval. O tem naj nihče ne dvomi," je dejal Šari.

Talibani odgovorili vojski
Tiskovni predstavnik talibanov Muhamed Umar Korosani je sporočil, da so za napad izbrali vojaško šolo, "ker vlada napada naše družine in žene." Dodal je, da so napadalci prejeli navodilo, "naj ne škodujejo otrokom, ampak samo vojaškemu osebju."

Pakistanska vojska je junija začela obsežno ofenzivo v Severnem Vaziristanu, s katero je odročno pokrajino ob meji z Afganistanom želela očistiti talibanskih upornikov in z Al Kaido povezanih skrajnežev, ki so si tam našli zatočišče. V ofenzivi naj bi bilo ubitih več sto talibanskih borcev.

Talibani so vseskozi napovedovali maščevanje za vojaško ofenzivo in izvedli več napadov na varnostne sile, vojaške postojanke in oporišča, letališča. Civilne tarče, kot je šola v tokratnem napadu, so bile redke.

Svetovni voditelji obsojajo napad
Na dogodke v Pešavarju se je odzval nemalo ves svet. Sporočilo je podobno: dejanje talibanov obsojajo in ga označujejo kot strahopetno dejanje. "Talibani so s tem napadom dosegli dno," je bil kritičen visoki komisar ZN-a za človekove pravice Zeid Rad Al Husein, ki je dodal, da gre za "najvišjo raven človeškega barbarstva". Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu izrazil gnus ob "strahopetnem napadu", ob katerem smo, kot je dejal "postali zbegani in brez besed".

Ameriški državni sekretar John Kerry je znova poudaril, da ZDA podpirajo prizadevanja pakistanske vlade na področju boja proti terorizmu in ekstremizmu. "S tem, da so si za cilj tega ostudnega napada izbrali učence in učitelje, so teroristi znova pokazali svojo izprijenost," pa se glasi sporočilo iz Bele hiše.

Obsodbe napada se vrstijo tudi iz sosednjih držav. Indijski notranji minister Rajnat Singh je na družbenem omrežju Twitter zapisal, da je napad razkril "pravi obraz terorizma". Indijski premier Narendra Modi je dejal, da gre za strahopeten teroristični napad in nesmiselno in okrutno dejanje. Afganistanski predsednik Ašraf Gani je poudaril, da je ubijanje nedolžnih otrok "popolnoma nemuslimansko in nečloveško dejanje".

V grozljivem napadu na šolo 139 mrtvih
Talibanski pokol v srednji šoli