Zaradi odsotnosti Hamasa je kredibilnost volitev pod vprašajem. Foto: EPA
Zaradi odsotnosti Hamasa je kredibilnost volitev pod vprašajem. Foto: EPA
Palestinci
Palestinci kaj dosti izkušenj z volitvami nimajo. V zadnjih skoraj 20 letih so volili le štirikrat. Foto: EPA

Na zadnje so Palestinci svoj glas oddali leta 2006, ko je zmagal Hamas, kar pa ni bilo po načrtih do tedaj vladajočega gibanja Fatah palestinskega predsednika Mahmuda Abasa, ki ni sprejelo volilnih izidov, in sledil je notranji razkol.

V Gazi so izbruhnile napetosti in Hamas je junija leta 2007 od tam pregnal pripadnike Fataha in si popolnoma podredil palestinsko enklavo ob Sredozemskem morju.

Zadnje lokalne volitve so potekale leta 2005. Palestinske oblasti pod vodstvom Fataha so v zadnjih dveh letih že večkrat sklicale volitve, a so jih zaradi nezmožnosti uskladitve s Hamasom tudi preložile.

Pogovori za spravo med Hamasom in Fatahom so v zadnjem letu povsem propadli in Abas je sam imenoval vlado pod vodstvom prejšnjega premierja Salama Fajada, ki je dobil nalogo, da volitve organizira samo na Zahodnem bregu.

Razkolu ni videti konca
Odločitev za volitve samo na Zahodnem bregu je močno razjezila Hamas in razkol med obema gibanjema se je še poglobil, s tem pa oddaljil možnost za vnovično poenotenje palestinskega ljudstva, ki razcepljen živi v Gazi in Zahodnem bregu pod različnima vladama in v okovih izraelske zasedbe.

Volitve na Zahodnem bregu potekajo samo le v 91 skupnostih, saj v 181 skupnostih kandidati niso imeli nasprotnikov in so jih imenovali brez glasovanja. Na preostalih območjih jih bodo izvedli pozneje, čeprav datuma še niso določili.

Za varnost na skoraj 900 voliščih skrbi okoli 10.000 pripadnikov varnostnih sil. Volivci lahko izbirajo med 4.700 kandidati s 300 list, med njimi pa je 25 odstotkov žensk. Za okoli tisoč sedežev v lokalnih svetih se v odsotnosti kandidatov Hamasa poleg Fatah poteguje še niz levičarskih skupin.

Od leta 1993, ko so dobili svojo samoupravo, so imeli Palestinci volitve le štirikrat.