Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Ker je papeštvo iz palače prenesel na ulice, ker je največjo Cerkev na svetu pripravil, da se sooči s svojimi najglobljimi potrebami, in ker je uravnotežil sodbe s sočutjem. Papež Frančišek je Timova osebnost leta 2013," je zapisala urednica revije Nancy Gibbs.

"Redko je nov igralec na svetovnem odru tako hitro pridobil toliko pozornosti - mladih in starih, vernih in ciničnih - kot papež Frančišek," je pojasnila Gibbsova. "V devetih mesecih na položaju se je postavil v središče tem našega časa: o bogastvu in revščini, poštenosti in pravičnosti, preglednosti, sodobnosti, globalizaciji, vlogi žensk, naravi zakonske zveze in skušnjavah oblasti," je dodala.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je izkazano čast papežu pozdravil, saj bo po njegovih besedah to ljudem dalo upanje. "To je pozitiven znak, da se eno naijuglednejših priznanj mednarodnih medijev podeli nekomu, ki po svetu pridiga o duhovnih, verskih in moralnih vrednotah in učinkovito zagovarja mir in večjo pravičnost," je dejal Lombardi.

Drugo mesto je letos pripadlo ameriškemu obveščevalcu Edwardu Snowdnu, ki je svetovni javnosti razkril tajne ameriške programe nadzora. Snowden je v intervjuju za Times sicer izrazil upanje, da bo njegovo razkritje zaupnih dokumentov vodilo v večjo preglednost v delovanju vlad.

Papežu Frančišku in Snowdnu na tretjem mestu sledi borka za pravice istospolnih Edith Windsor, ki je junija dosegla pomembno zmago, potem ko je ameriško vrhovno sodišče istospolnim parom priznalo enake pravice, kot veljajo za heteroseksualne poročene pare. Na četrtem mestu je sirski predsednik Bašar Al Asad, ki mu po navedbah Timesa ni uspelo le preživeti, ampak celo doseči preobrat v državljanski vojni. Peto mesto si je prislužil teksaški republikanec Ted Cruz, ki je oktobrsko zaprtje ameriške vlade spremenil v ideološko vojno zaradi zdravstvene reforme ameriškega predsednika Baracka Obame.