Papež je znova našel primer iz svojega življenja. Foto: Reuters
Papež je znova našel primer iz svojega življenja. Foto: Reuters

Potem ko je pred tremi tedni razburil z izjavo, da se katoličanom ni treba "množiti kot zajci", prejšnji teden pa je zagovarjal šeškanje otrok, "če se pri tem ohrani njihovo dostojanstvo", se je tokrat znova dotaknil družinskega življenja. Dejal je, da so otroci nujni, da družba ostaja zdrava.

"Družba, ki otroke vidi kot breme ali tveganje, se bo kmalu spremenila v depresivno. Odločitev, da poročeni par nima otrok, je sebična. Življenje se pomlaja in pridobiva energijo, ko se veča in množi - vse bolj se bogati," je 78-letni poglavar Rimskokatoliške cerkve dejal med redno tedensko avdienco v Vatikanu.

"Otroci so kot prsti"
Dodal je, da so otroci "darilo" in nuja za ohranjanje upanja v družbi ter da dobri starši ne smejo med svojimi otroki izbrati "ljubljenčka", kar je razložil z zgodbo iz svojega otroštva, ki ga je preživel v Argentini. "Moja mati je vedno govorila: 'Pet vas je v družini.' Ko so jo vprašali, katerega otroka ima najraje, je odgovorila: 'Imam pet otrok, tako kot imam pet prstov. Če mi poškodujejo en prst, me boli vsa roka.' Enako je z otroki. Vseh pet je enakih, a vsak je poseben, tako kot moji prsti. Družba, ki otroke dojema kot težavne in nadležne, kot breme in tveganje, je depresivna. Samo pomislite na mnoge skupnosti, ki jih poznamo v Evropi. Obupane so, ker nimajo otrok."

Svojemu razmišljanju je dodal še tole: "Stopnja rodnosti ne dosega niti enega odstotka. Zakaj? Vsak bi moral sam pri sebi o tem razmisliti in najti odgovor."

Žival ni nadomestek
Podoben govor je imel papež že lani, ko je kritiziral pare, ki se odločijo za življenje brez otrok in namesto tega raje kupijo mačko ali psa, da si ne bi tako otežili življenja. S prstom je takrat pokazal na "družbo blaginje, ki nas želi prepričati, da je bolje brez otrok. Lahko se odpravite raziskovat svet, greste na počitnice, lahko si omislite vilo na podeželju, lahko ste brez skrbi. A čeprav se morda zdi, da je lažje in priročneje biti brez naraščaja, vas bo to v starejših letih pripeljalo v osamljenost in zagrenjenost."