Množica vernikov je papeža navdušeno pozdravila. Foto: Reuters
Množica vernikov je papeža navdušeno pozdravila. Foto: Reuters
Južna Koreja
Mnogi verniki so ostali zunaj stadiona. Foto: Reuters

Drugi dan svojega obiska v Južni Koreji je začel z mašo na prostem, ki se je je udeležilo okoli 45.000 ljudi. To je bil njegov prvi javni dogodek v okviru petdnevnega obiska, med katerim se bo udeležil šestega azijskega dneva mladih.

Pri maši na praznik Marijinega vnebovzetja je papež opozoril na"raka" brezupa, ki se vse bolj širi po odprtih in bogatih družbah, kot je tudi južnokorejska, še posebej pa je to opazno med mladimi. Opozoril je na "kulturo smrti", ki napada hitro razvijajoče se države, v katerih so revni vse bolj odrinjeni na rob.

Južna Koreja je med državami z najvišjo stopnjo samomorov na svetu, hkrati pa ena tistih azijskih držav, kjer so se zaradi hitre gospodarske rasti v preteklih desetletjih boleče povečevale socialne razlike.

Papež je na stadion v Daejeonu okoli 160 kilometrov južno od Seula prispel v odprtem avtomobilu in doživel navdušen sprejem množice, ki mu je vzklikala: "Viva, papa" in "Mansei", kar v korejskem jeziku pomeni "naj dolgo živi". Med mašo so mu nenehno prinašali majhne otroke, da jih je blagoslovil.

Posebna molitev za žrtve brodoloma
Med udeleženci maše so bili tudi svojci žrtev aprilske tragedije, ko je v brodolomu trajekta Sewol umrlo 300 ljudi, med njimi večina dijakov na srednješolskem izletu. Žrtvam in njihovim svojcem je papež med mašo namenil posebno molitev, že predtem pa so imeli nekateri pri njem zasebno avdienco.

Papež je na srečanju privolil, da krsti očeta enega od ubitih dijakov. Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je povedal, da je moški Frančišku dejal, da bi se želel krstiti, in papež je privolil. Krst naj bi izvedli v soboto na veleposlaništvu Vatikana v Seulu.

Vrhunec njegovega obiska bo sobotna beatifikacija 124 korejskih mučenikov pri maši na prostem v južnokorejski prestolnici. Gre za posameznike, ki so umrli med nasilnim preganjanjem kristjanov med koncem 18. in sredino 19. stoletja.