Franz-Peter Tebartz-van Elst, ki so ga mediji poimenovali tudi
Franz-Peter Tebartz-van Elst, ki so ga mediji poimenovali tudi "potratni škof", se je znašel v središču medijske pozornosti, ko je za obnovo svoje škofovske rezidence namesto 5,5 milijona evrov zapravil kar 31 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Razmere v limburški škofiji preprečujejo, da bi Tebartz-van Elst lahko "plodno opravljal škofovsko službo", so sporočili iz Vatikana in dodali, da je zato Sveti sedež sprejel odstop 54-letnega škofa.

Vatikan mu bo zaupal novo nalogo, čeprav za zdaj še ni jasno, kakšno. Na čelo njegove nekdanje škofije je papež za apostolskega administratorja imenoval pomožnega škofa Manfreda Grotheja.

Vrtoglavi stroški prenove
Potratni škof se je lansko jesen znašel pod plazom kritik zaradi gradnje izjemno drage škofovske rezidence, katere stroški naj bi s prvotnih 5,5 milijona narasli na najmanj 31 milijonov evrov.

Spomnimo. Nemški Süddeutsche Zeitung je pred mesecem dni objavil, da sta škof Franz-Peter Tebartz van Elst in njegov generalni vikar Franz Kaspar skušala vrtoglave stroške za gradnjo rezidence med drugim prikriti tako, da sta denar prenakazala z bančnega računa cerkvene dobrodelne ustanove.

To sta storila, da bi javnosti prikrila milijonske izdatke in čim bolj nemoteno nadaljevala gradnjo rezidence, podrejene pa sta tako ali drugače prisilila, da ju niso izdali.