Slovesnosti v spomin žrtvam organiziranega kriminala v cerkvi sv. Gregor VII. se je udeležilo okoli 700 sorodnikov žrtev. Foto: EPA
Slovesnosti v spomin žrtvam organiziranega kriminala v cerkvi sv. Gregor VII. se je udeležilo okoli 700 sorodnikov žrtev. Foto: EPA

"Življenje, kot ga živite, vam ne bo prineslo sreče. S krvjo prepojenega denarja, s krvjo prepojene oblasti ne boste odnesli na drugi svet. Spokorite se," je dejal papež na slovesnosti, ki jo je organizirala neapeljska katoliška skupina za boj proti mafiji Libera.

Potem ko se je poklonil 842 žrtvam mafijskih obračunov v cerkvi sv. Gregorja VII. v Rimu, je opozoril, da slovesnosti ne more zapustiti, ne da bi nagovoril tudi tiste, ki so še vedno živi - protagoniste mafijskega nasilja.

"Življenje, ki ga živite, vam ne prinaša zadovoljstva. Zaradi njega ne boste srečni in radostni. Še imate čas, da ne boste končali v peklu, ki vas čaka, če boste še naprej hodili po tej poti."

Obsodil korupcijo in organizirani kriminal
Po poročanju BBC-ja se je mafijskim združbam v Italiji zoperstavilo kar nekaj duhovnikov, nekateri so za to morali plačati tudi s svojim življenjem.

Papež Frančišek je v svoji prvi poslanici ob svetovnem dnevu miru (1. januar) obsodil korupcijo in organizirani kriminal. Vse, ki sejejo smrt, je pozval: "Odpovejte se orožju in pojdite drug drugemu nasproti z dialogom, odpuščanjem in spravo." Temelj za mir je videl v bratstvu med ljudmi, katerega največja ovira sta ravno korupcija in organizirani kriminal.