Papež Benedikt XVI. je po velikonočni maši tradicionalno nagovoril mesto (urbi) in svet (orbi). V poslanici je izpostavil Bližnji vzhod, Libijo, afriške begunce, Slonokoščeno obalo in Japonsko. Foto: Reuters
Papež Benedikt XVI. je po velikonočni maši tradicionalno nagovoril mesto (urbi) in svet (orbi). V poslanici je izpostavil Bližnji vzhod, Libijo, afriške begunce, Slonokoščeno obalo in Japonsko. Foto: Reuters
Trg Sv. Petra, Vatikan
Na velikonočni maši na Trgu sv. Petra v Vatikanu in na sosednjih ulicah se je zbralo več kot 100.000 vernikov, ki so po maši slišali tudi papežovo velikonočno poslanico. Foto: Reuters
Mož v Černobilu prižiga sveča ob velikonočnem jutru.
Starejši Ukrajinec ob vstajenski maši v pravoslavni cerkvi v Černobilu prižiga svečo. V torek bo sicer minilo 25 let od jedrske nesreče. Foto: Reuters
Papež na veliko noč pozval k miru

Papež je poudaril pomen Kristusovega sporočila vernikom, ki odmeva po svetu že dva tisoč let. Za težave, ki pestijo svet, je naprej pozval k miru na Bližnjem vzhodu, nato pa se je ustavil ob razmerah v Libiji: "V Libiji naj diplomacija zavzame mesto orožja in naj v tej napeti situaciji omogoči dostop pomoči tistim, ki trpijo zaradi tega spora."

Papežev poziv za sočutje do beguncev
Afriko, še posebej njen nemiren zahodni del, je pozval, naj predvsem mladi zgradijo družbo, v kateri bodo končno odpravljene lakota in krivice, ki jih trpijo prebivalci najrevnejše celine. "Toliko beguncev prihaja iz afriških držav, kjer so morali zapustiti svoje domove. Naj stiska teh ljudi doseže srca ljudi," je Benedikt XVI. predvsem Evropejce pozval k sprejemanju beguncev.

"V Slonokoščeni obali je treba stopiti na pot sprave in odpuščanja, da se zacelijo rane ob zadnjih spopadih," je k odprtju novega poglavja v Slonokoščeni obali pozval papež. Petrov naslednik se je spomnil tudi Japonske, ki se spopada s posledicami uničujočega potresa in cunamija ter z reševanjem jedrske nesreče v Fukušimi.

"Blagoslovljene velikonočne praznike"
Po poslanici, ki jo je sklenil z vzklikom "Blagoslovljeno veliko noč vsem!" je papež še posebej voščil v 65 različnih jezikih sveta. V Sloveniji in Slovencem papež Benedikt XVI. sporoča: "Blagoslovljene velikonočne praznike!"

84-letni papež, za katerega so bili pretekli praznični dnevi precej naporni, namerava iz Vatikana predvidoma odpotovati v poletno rezidenco Castel Gandolfo južno od Rima, da bi si odpočil pred naslednjim velikim dogodkom Krščanske cerkve prihodnji teden, ko bo za blaženega razglasil pokojnega papeža in svojega predhodnika Janeza Pavla II.

Največji praznik krščanskega sveta
Velika noč, največji krščanski praznik, je redka priložnost, ko se vse krščanske Cerkve združijo v praznovanju, ki pa je po svetu v svoji pisanosti tudi zelo različno.

Od Jeruzalema, kjer je po izročilu Svetega pisma smrt premagal Božji sin, ki je utemeljil največjo in tudi najbolj pisano versko skupnost na svetu, pa prek Pekinga, tihomorskih otokov, slikovite Južne Amerike do Afrike in Evrope potekajo oz. so potekale slovesnosti ob veliki noči. Katoličani, pravoslavci in protestanti v svoji različnosti praznujejo vstajanje utemeljitelja krščanstva Jezusa Kristusa.
V spodnji fotogaleriji so zbrane podobe praznika iz vseh koncev sveta: iz Manile, Hanoja, Moskve, Černobila, Minska, Jeruzalema, Rima, Ciudada de Mexica ...

Kitajska: preprečena protestantska maša na prostem
V Pekingu je manjša protestantska cerkev želela pripraviti velikonočno slovesnost v mestnem parku, a jih je ob zbiranju aretirala kitajska policija. Ob tem so policisti pridržali tudi nekaj tujih novinarjev, med njimi dopisnika CNN-a Stana Granta. Vernike cerkve Šovang so policisti v uniformah in civilnih oblačilih z avtobusom odpeljali v osrednji pekinški zapor.








Papež na veliko noč pozval k miru