Foto: Reuters
Foto: Reuters

Da je med katoliškimi duhovniki dva odstotka pedofilov, je ocena, ki so jo papežu sporočili njegovi svetovalci. To pomeni, da naj bi bilo med 414.000 duhovniki po vsem svetu 8.000 domnevnih pedofilov.

"Med dvema odstotkoma pedofilov so duhovniki, škofje in kardinali. Preostali, in teh je več, vedo za te primere zlorab, a molčijo. Tiste, ki zlorabljajo, kaznujejo, a pri tem ne navedejo razloga, zakaj so jih kaznovali," je dejal papež Frančišek in dodal, da je zanj omenjena statistika nesprejemljiva.

"Tako kot Jezus bom tudi jaz proti duhovnikom pedofilom uporabil palico," je zagrozil. Zlorabo otrok, ki jo zagrešijo katoliški duhovniki, je v omenjenem intervjuju primerjal z gobavostjo, ki je okužila Cerkev.

Rešitev za celibat obstaja
Lani je papež zaostril zakonodajo proti otroški zlorabi, pred nekaj tedni pa je žrtve spolnih zlorab duhovnikov prosil odpuščanja. Žrtve zlorab so jezne na Vatikan zaradi neučinkovitosti pri kaznovanju storilcev kot tudi zato, ker je Cerkev v preteklosti spolne zlorabe zamolčala in jih pometla pod predpražnik.

Na vprašanje novinarja Eugenia Scalfarija glede celibata med katoliškimi duhovniki je papež opozoril, da je bilo pravilo sprejeto 900 let po smrti Jezusa Kristusa in poudaril, da Vzhodna katoliška cerkev dovoljuje poroko. "Problem zagotovo obstaja, a ni tako velik, kot se zdi. Za njegovo rešitev bo potreben čas, a rešitve zanj obstajajo in mi jih bomo našli."