Kitajska vlada je zato, da bi spodrezala korenine ujgurskega separatizma in islamskega terorizma, napovedala tudi pospešena vlaganja v to pokrajino, s čimer naj bi  povečali  zaposlovanje, obenem pa bodo bistveno povečali tudi sredstva za izobraževanje. Foto: EPA
Kitajska vlada je zato, da bi spodrezala korenine ujgurskega separatizma in islamskega terorizma, napovedala tudi pospešena vlaganja v to pokrajino, s čimer naj bi povečali zaposlovanje, obenem pa bodo bistveno povečali tudi sredstva za izobraževanje. Foto: EPA

Sočasno so oblasti v Pekingu napovedale bistveno povečanje vlaganj v to nemirno kitajsko pokrajino.
V skladu s pozivom predsednika Ši Džinpinga, da morajo sodišča najostreje kaznovati teroriste, ki poskušajo destabilizirati Kitajsko, so ljudska sodišča v pokrajini Sinkiang devet zajetih ujgurskih islamskih teroristov obsodila na smrt, trem pa so izrekli smrtno kazen z dveletnim časovnim zamikom, ki jo običajno spremenijo v dosmrtni zapor. Policija je zaprla več kot 200 ljudi, obtoženih terorizma, ki so delovali v 23 terorističnih celicah, zaplenili pa so tudi 200 razstrelivnih naprav in skoraj dve toni razstreliva.

Pravniki in odvetniki, ki pripadajo organizacijam, ki se ukvarjajo s človekovimi pravicami, opozarjajo pravosodne oblasti, da morajo biti njihovi postopki preglednejši in dosledno v skladu z zakoni, sicer bodo omenjeni sodni procesi vir novega odpora v tej pokrajini, ki obsega približno šestino vsega ozemlja države.

Kitajska vlada je za to, da bi spodrezala korenine ujgurskemu separatizmu in islamskemu terorizmu, napovedala tudi pospešena vlaganja v to pokrajino, s čimer naj bi povečali zaposlovanje, obenem pa bodo bistveno povečali tudi sredstva za izobraževanje. Da bi omenjeno kitajsko pokrajino, v kateri živi več kot deset milijonov Ujgurov, bolj povezali s preostalo Kitajsko, bo že čez nekaj mesecev mogoče iz Pekinga potovati v glavno mesto te pokrajine Urumči s hitrimi vlaki, ki bodo vozili s hitrostjo več kot 300 km/h, s čimer bodo potovanje skrajšali kar za 12 ur. Posebno vprašanje, s katerim se ukvarja policija, pa je, kako zavarovati omenjeno progo, da ne bo postala glavna tarča terorističnih napadov.

Uroš Lipušček, Peking, Radio Slovenija