Pripadnik uporniške skupine sirskih demokratičnih sil (SDF) na položaju severno od Rake. V ozadju reka Evfrat. Foto: Reuters
Pripadnik uporniške skupine sirskih demokratičnih sil (SDF) na položaju severno od Rake. V ozadju reka Evfrat. Foto: Reuters

Po navedbah observatorija se je napad zgodil v ponedeljek zvečer. Izstrelki so zadeli šolo zahodno od Rake, v kateri so bivali begunci, je sporočil observatorij, ki navaja informacije tamkajšnjih prebivalcev.

V poslopju je bivalo 40 družin, ki so zbežale pred spopadi v okolici Rake, v Homsu v osrednjem delu države in Alepu na severu.

Pentagon: 19 napadov, trije zadeli islamiste
Na sporočilo observatorija se je že odzval Pentagon in zanikal, da bi napad povzročil civilne žrtve. "Nimamo nobenih indicev, da bi napad povzročil civilne žrtve," so zapisali v izjavi za javnost. Pentagon je sicer potrdil, da je bilo v ponedeljek izvedenih 19 napadov, od katerih so trije uničili postojanke IS-ja.

Od marca ubitih 116 civilistov
Po podatkih observatorija so letalski napadi koalicije pod vodstvom ZDA na podeželskih območjih Rake od 8. marca zahtevali življenja 116 civilistov, med njimi je bilo 18 otrok.

Koalicija letalske napade na džihadiste izvaja od septembra 2014. Islamska država je Rako zasedla nekaj mesecev pred tem.

Ofenziva na Rako
Novembra lani je zavezništvo pod kurdskim vodstvom, ki ga podpirajo ZDA, začelo veliko ofenzivo za zavzetje Rake. IS je v zadnjih mesecih doživel vrsto vojaških porazov in izgubil obsežna ozemlja v Siriji in sosednjem Iraku.