Peres je v preteklosti že vodil izraelsko vlado, kot predsednik pa ima pretežno le simbolično vlogo. Foto: EPA
Peres je v preteklosti že vodil izraelsko vlado, kot predsednik pa ima pretežno le simbolično vlogo. Foto: EPA
ZDA so najtesnejši zavzenik Izraela.

Izraelski predsednik in politični veteran je pred judovskimi voditelji z vsega sveta, ki so se zbrali v Jeruzalemu, dejal, da mora imeti Izrael za svoje preživetje dobre odnose z ZDA, to pa pomeni, da mora imeti več posluha za zahteve ZDA po sklenitvi mirovnega dogovora med Izraelci in Palestinci.

"Borili smo se sami, a sami ne moremo obstati. Za naše preživetje potrebujemo prijateljstvo ZDA. Ne sliši se preprosto, a je resnično," je dejal v govoru, ki ga je prenašal izraelski radio.

"Izrael ne more dati Ameriki tistega, kar daje ona nam. Mi lahko pomagamo ZDA, da končamo ta majhen konflikt s Palstinci in jim pomagamo, da se osredotoči na glavno grožnjo - Iran," je po poročanju izraelskega časopisa Haaretz dejal Peres.

Prejšnji mesec je izraelski minister za manjšine Avišaj Braverman dejal, da obnovitev mirovnih pogovorov med Izraelom in Palestinci predstavlja "strateško grožnjo Iranu". Po njegovem mnenju bo napredek v mirovnih pogajanjih vodil do zavezništva med Izraelom in zmernimi arabskimi državami nasproti osi zla Iran-Hamas-Hezbolah.

Države naj se same odločijo glede demokracije
Izraelski predsednik je bil tudi kritičen do ameriških zaveznikov in je izrazil svoje nestrinjanje s poskusi ZDA, da ustavijo demokracije v arabskih državah, kot je naprimer Irak. Po njegovem mnenju bi se morale arabske države same zase odločiti, ali bodo demokratične ali ne.

Peres je dejal, da ceni napore nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, da bi arabskim državam približal demokracijo. "Toda, ali je to mogoče," se sprašuje in dodaja, da je zelo težko priti do kralja in reči, naj gre na volitve.

"To je tako, kot bi Turčijo povabili na praznovanje zahvalnega dneva," je dejal izraelski predsednik, ki je preprepričan, da bi si morali muslimani sami izbirati svojo pot.