Peres je predsedovanje Izraelu končal julija letos. Foto: Reuters
Peres je predsedovanje Izraelu končal julija letos. Foto: Reuters

"Danes se vojne najpogosteje začenjajo pod pretvezo religije. Soočamo se z več sto, več tisoč gibanji, ki ubijajo v imenu Boga," je v pogovoru za italijanski katoliški tednik Famiglia Cristiana dejal Peres in dodal, da imamo za boj proti temu sicer že Združene narode, politično institucijo, ki nima ne orožja, tako kot države, ne prepričanja, ki je značilno za vere. Zato po njegovem mnenju potrebujemo Združena verstva, na čelu katerega bi bil papež.

"Sveti oče je morda prvič v zgodovini osebnost, ki jo spoštujejo zelo različne vere. Lahko bi rekli, da je edini spoštovani voditelj," je poudaril Peres, ki bi rad videl, da bi imela nova organizacija podobno ustanovno listino kot ZN, v kateri bi bile zapisane vse vere in bi bilo jasno opredeljeno, da množični poboji nimajo ničesar skupnega z religijo. Prepričan je, da bi bilo to najboljši način boja proti teroristom, ki ubijajo v imenu vere.

Vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi je potrdil, da je Peres s papežem govoril o predlogu, vendar ni znano, kakšno stališče je do ideje zavzel Frančišek, ki ji je sicer pozorno prisluhnil, kot je to vedno, ko je govora o mirovnih pobudah. Papež je sicer spomnil Peresa, da ima Vatikan že dve instituciji, ki podpirata podobne pobude - Papeški svet za medverski dialog ter Papeški svet za pravico in mir.