Izraelski predsednik se bo sešel tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, v petek pa še s premierjem Borutom Pahorjem in predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem. Foto: EPA
Izraelski predsednik se bo sešel tudi z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, v petek pa še s premierjem Borutom Pahorjem in predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem. Foto: EPA
Šimon Peres in Danilo Türk
Šimona Peresa je na Brdu pri Kranju sprejel Danilo Türk. Foto: EPA
Peres pri predsedniku Türku

Slovenski predsednik je na Brdu pri Kranju gostil izraelskega kolega Šimona Peresa, s katerim sta se zavzela za krepitev sodelovanja med državama, predvsem na področju znanosti in tehnologije, beseda pa je seveda nanesla tudi na vedno aktualno dogajanje na Bližnjem vzhodu.

Kot je na novinarski konferenci po srečanju izpostavil slovenski predsednik, so odnosi med Slovenijo in Izraelom "zelo dobri in zelo razviti". Pri tem je izrazil željo po njihovem nadaljnjem razvoju, predvsem v znanosti in tehnologiji, ki sta v Izraelu izjemno visoko razviti, še posebej področje anotehnologije.

Izraelskemu predsedniku je Türk predstavil arbitražni sporazum s Hrvaško, ki je po njegovih besedah pokazal "pot, kako je prav reševati različna mednarodna vprašanja". "Želimo si, da bi mirno reševanje sporov prevladovalo," je dejal Türk, ki si želi, da bi bila tudi prizadevanja za mir na Bližnjem vzhodu uspešna.

Slovenija spomin na otroštvo
Peres je na Brdu pri Kranju dejal, da se v slovenski zeleni pokrajini počuti, kot da bi se vrnil v svoje otroštvo na Poljsko, je za MMC povedala novinarka TV Slovenija Helena Milinković, ki je še dodala, da je Türk Peresa "označil za velikega državnika našega časa, ki je storil veliko za izboljšanje položaja na Bližnjem vzhodu in po svetu".

Blagovna menjava med Slovenijo in Izraelom je lani znašala 38,1 milijona evrov, pri čemer je Slovenija izvozila za 17,1 milijona, uvozila pa za 20,9 milijona evrov blaga. Izrael je država z največjim in najbolj razvitim gospodarstvom na Bližnjem vzhodu.


Kot je še poročala Milinkovićeva, ''je Türk Peresu predstavil tudi slovensko humanitarno pobudo o zdravljenju invalidnih otrok iz Gaze. Po besedah Peresa je zaščita in pomoč otrokom iz Gaze tudi v interesu Izraela. Ob tem je dodal, da Izraelu ni v interesu, da bi kdor koli v Gazi trpel in da ta trenutek v Gazi ni ne izraelskega civilista ne izraelskega vojaka. Da bi bila Gaza svobodna, pa se morajo politiki Hamasa popolnoma odreči terorizmu in nasilju.''

Peres pri predsedniku Türku