Svet
Roda Verheyen in Saul Luciano Lliuya
Drugostopenjsko sodišče v Hammu je prisluhnilo obtožbam perujskega kmetovalca in njegove sodnice. Obe strani bosta nove dokaze sodišču predali do 30. novembra, sojenje pa se bo najverjetneje nadaljevalo z zaslišanjem. Foto: Reuters
Pot podnebnih sprememb
Turisti med obiskom ledenika Pastoruri, ki leži na t. i. Poti podnebnih sprememb, v bližini mesta Huaraz. Foto: Reuters
"Tvegano območje poplav"
Označba v kraju Huaraz, ki označuje možnost tveganja zaradi poplav. Foto: Reuters

Dodaj v

Perujski kmetovalec s tožbo nad nemškega energetskega giganta

Obtožba: RWE je sokriv za ogroženost perujskega mesta
14. november 2017 ob 14:06
Hamm - MMC RTV SLO

Perujski kmetovalec nemškega energetskega giganta RWE obtožuje odgovornosti za globalno segrevanje, zaradi katerega njegovi domači vasi v Andih grozi uničenje zaradi poplav ledeniškega jezera. Sodišče v Hammu je prisluhnilo obtožbam.

Saul Luciano Lliuya je svoje trditve podprl s podatki podnebne študije Climatic Change iz leta 2013, ki ugotavlja, da je RWE odgovoren za pol odstotka vseh ogljičnih emisij od začetka industrializacije.

Segrevanje ozračja povzroča taljenje snega in ledu na ledenikih v Andih, zaradi česar se dviga gladina ledeniškega jezera, ki bi lahko poplavilo mesto Huaraz. S 120.000 prebivalci je Huaraz, ki leži na nadmorski višini 3.050 metrov, drugo največje mesto v perujskih Andih.

"Želim se vrniti domov v gore in povedati ljudem, da sem naredil nekaj zanje," je po odločitvi sodišča po poročanju Guardiana povedal Luciano. 37-letni kmetovalec in gorski vodič od RWE-ja zahteva 17.000 evrov odškodnine, s katerimi bi zgradili protipoplavne zaščite, zahteva pa tudi povračilo 6.384 evrov stroškov, s katerimi je tovrstne zaščite financiral sam. RWE je dolgo vztrajal, da primer nima pravne podlage.

Sodišče: "Trditve so sprejemljive"
Nižje sodišče v Essnu, kjer je sedež RWE-ja, je prvo Lucianovo tožbo zavrnilo in označilo kot neutemeljeno, zaradi česar se je ta pritožil na drugostopenjsko sodišče v Hammu, ki je Lucianove trditve označilo za "sprejemljive". Obe strani imata do 30. novembra čas, da predložita nove dokaze, je odločilo sodišče in dodalo, da se bo primer najverjetneje nadaljeval z zaslišanjem.

RWE: Eno podjetje ne more biti odgovorno
RWE, drugi največji proizvajalec elektrike v Nemčiji, je po odločitvi sodišča sporočil, da Lucianova pritožba ni sprejemljiva in upravičena, saj eno podjetje ne more biti odgovorno za specifično posledico globalnega segrevanja. Dodali so, da so modernizirali svoje premogovne termoelektrarne in prehodu na obnovljive vire energije namenili milijarde evrov.

Velik korak v podnebnem pravosodju
Lucianova odvetnica Roda Verheyen je odločitev sodišča označila za velik korak v "podnebnem pravosodju", huronsko so jo pozdravili tudi okolijski aktivisti. Gre za prvo odločitev nemškega sodišča, ki je ogljične izpuste povezalo z globalnim segrevanjem in prvič onesnaževalcem naložilo odgovornost za zaščito ogroženih pred posledicami segrevanja, poroča Deutsche Welle.

Uspešna končna sodba bi lahko odprla prostor za prihodnje primere v podnebnem pravosodju, v katerih bi ogrožene stranke lahko zahtevale zaščito pred učinki segrevanja, predvsem v državah v razvoju.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
windmaster
# 14.11.2017 ob 14:19
Počakajte da zaživijo sporazumi med Eu in Zda. Multinacionalke bodo tožile kmete ker jim z ekološkim kmetovanjem zmanjšujejo dobiček... Takrat ne bo v igri nekaj tisoč eur, temveč milijarde!
bilzerian
# 14.11.2017 ob 15:28
na nemce se upa vsak spravljati.
naj poskusi tožiti kako ameriško podjetje.
bodo njegovo vas z bombami zradirali z obličja zemlje.
america first.
fritaja
# 14.11.2017 ob 14:50
...od RWE-ja zahteva 17.000 evrov odškodnine, s katerimi bi zgradili protipoplavne zaščite...

Uau, s 17k se da narediti protipoplavne zaščite !?

Sicer pa se mi zdijo take zgodbe metanje peska v oči, češ da živimo v pravičnem sistemu, kjer lahko en kmet iz Andov toži multinacionalko. Čeprav v resnici ne more niti lokalnega policaja.
iboregua
# 14.11.2017 ob 14:57
fritaja

V Sloveniji je en "paver" iz enega zahojenega Zagorja povozil Lafarge.
copcop
# 14.11.2017 ob 15:27
Vsi, ki kurite doma na drva, prispevate h globalnemu segrevanju. Zato, ko vas bo tožil kmet iz Andov, ponižno sprejmite njegovo zahtevo, plačajte in se mu opravičite.
Miham
# 14.11.2017 ob 15:57
To pa je zanimivo, sem sel malo poguglat, zakaj neki se je spravil ravno na RWE, kajti:
glede na LINK
Je vrstni red glede na kumulativne izpuste CO2 od 1751-2013:

Chevron USA 3.34%
ExxonMobil USA 3.10%
BP UK 2.38%
Royal Dutch Shell Netherlands 2.06%
ConocoPhillips USA 1.12%
Peabody Energy USA 0.89%
Total France 0.82%
Consol Energy, Inc. USA 0.59%
BHP Billiton Australia0.55%
Anglo American UK 0.48%
Arch Coal USA 0.43%
ENI Italy 0.42%
RWE Germany 0.41%

RWE JE 13.! po vrsti!!!!

Zakaj se je spravil na RWE?!

hm..zgleda je ena druga racunica tukaj zraven
mogoce se je zdaj ze pregovorni nemski obcutek krivde postal tako zelo razvpit,
da je stevilo znajdencev, ki bi hoteli nemce ožeti vedno vecje...

ce hoces dobiti denar, pojdi ali v Nemcijo ali pa jih tozi

mogoce bi Slovenija lahko tozila Nemcijo za vojno skodo...ali pa kaj
treba se je znajti, zdaj je moment

Ako ide! filozofija za 21. stoletje!
generacija56
# 14.11.2017 ob 15:15
To bo pa zelo zlahka dokazal, mar ne?
tocco
# 14.11.2017 ob 14:55
Fritaja kmet lahko toži multinacionalko in obratno, vzgled so tožbe kanadksih in ameriških kmetov proti monsantu. Nekatere tudi bolj ali manj uspešne pa mislim, da se jih da celo na netu poiskat nisem se toliko pozanimo na osebni ravni.
Mare_4
# 14.11.2017 ob 14:58
Širi se Sahara in ostale puščavske površine, širijo se mestne, cestne in obdelovalne površine, izsekava se deževni in podsaharski gozd, etc in vse to spreminja absorbcijske lastnosti Zemljine površine pri sprejemanju Sončeve energije.

Ampak to prav nič ne zana naših okoljskih "strokovnjakov", ki trdijo, da so za globalno segrevanje odgovorne skorajda izključno povečane vrednosti CO2 v ozračju.

Tako je prav, da jih toži že zaradi njihove zlagane politike.

Tole pa lahko privede do tako absurdnih situacij, da bi lahko hipotetično sodelavci tožili pri povrnitvi potnih stroškov, ker se vozi v službo iz velikih razdalj in da je preveč nagrajen medtem ko zastrupla okolje...Mogoče slab primer, ampak ste morda dobili point...
Miham
# 14.11.2017 ob 16:24
ok po se malo googlanja je jasno

tozi RWE ne zato, ker bi bil RWE najbolj odgovoren za CO2 (ampak je dalec za kakim ameriskim Chevronom, ali pa recimo Kitajsko),

ampak predvsem ker mu pomaga gospa odvetnica Roda Verheyn, ki je v bistvu okoljevarstvena politicna aktivistka iz Nemcije, zato tozi 13. po vrsti po izpustih...in ne kakega Chevrona iz ZDA, v bistvu je ona osrednji akter pri tej zgodbi
Hyperion
# 14.11.2017 ob 16:08
Predlagam, da zaprejo vse take in podobne elektrarne. Z zakonom naj tudi prepovedo vsa kurisca na drzva in tudi vse motorje na nafto. Vse bencinske motorje mocnejse od 1.1, oz. sploh vse. Tisti, ki se bo vozil pa mora placevati tek kmetom skodo za taljenje ledenikov. Potem pa predlagam se da vsi mi tozimo aktiviste, zaradi pomankanja elektrike iz. iztozimo razliko v 20x drazji elektriki.
Pa se pejmo..
mefy
# 14.11.2017 ob 16:04
Globalno segrevanje je realnost. Nisem pa mnenja, da je zato kriv samo industrijski co2 oz. metan. Mnogo je dejavnikov. Kot je nekdo omenil, da se širi sahara in podobno. Da, vendar širi se zaradi človeškega vpliva, oziroma prekomerne paše živine. Globalno segrevanje pospešuje tudi taljenje permafrosta in posedično večji izpusti co2 in metana iz taljujočega se permafrosta.

Globalno segrevanje moramo gledati celovito, upoštevati je potrebno vse dejavnike, ne samo ekonomske. Če koga zanima, naj malo prečita o The green wall (projekt pogozdovanja meje med savanao in sahelom, ki poteka v vseh podsaharskih državah). Pogleda naj si tudi projekt pleistocene park projekt, in predvidene učinke tega projeta. Sam sem mnenja, da bi se dalo pozeleniti še velik del sedaj puščavnih tal. To pa bi pomenilo, da bi travinje absorbiralo co2 in ga skladiščilo v prsti. Mnogo je projektov na svetu, ki se ukvarjajo prav s tem problemom, vendar so slabo medijsko podprti, ker to pač ni v interesu velikih.

Če koga zanima, naj si tudi pogleda Holistic management of grazing. Zo pa so rešitve kmetijstva v suhih regijah, kjer z obiljem živali in konstantnim premikanjem le teh, dosežemo učinek ozelenitve območja. Takšni projekti pa vsi izhajajo iz zgodovinskih spoznanj, kako so fukncionirali takratni ekositemi (stepa, savana, prerija), ki so vsi temeljili na velikih živalih, ki so z gnojenjem povzročale obilno rast trav in s tem vezanje co2 v tla.
Mare_4
# 14.11.2017 ob 15:27
To bo pa zelo zlahka dokazal, mar ne?

Če ne potrdijo njegovih trditev, zanikajo avtomatsko svojo propagando, da je za globalno segrevanje skorajda za vse kriv CO2. Spravil jih je v precep.

Če ga zavrnejo, bo propaganda utrpela precejšen udarec, če pa dobi, se obetajo nove tožbe.
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 22:28
Je vrstni red glede na kumulativne izpuste CO2 od 1751-2013:

Chevron USA 3.34%
ExxonMobil USA 3.10%
BP UK 2.38%
Royal Dutch Shell Netherlands 2.06%
ConocoPhillips USA 1.12%
Peabody Energy USA 0.89%
Total France 0.82%
Consol Energy, Inc. USA 0.59%
BHP Billiton Australia0.55%
Anglo American UK 0.48%
Arch Coal USA 0.43%
ENI Italy 0.42%
RWE Germany 0.41%


nimam kaj dodat..
HOR
# 14.11.2017 ob 19:12
@iboregua
# 14.11.2017 ob 14:57
"...V Sloveniji je en "paver" iz enega zahojenega Zagorja povozil Lafarge...
"

V Sloveniji je skupina okoljskih aktivistov zbranih v društvu Eko krog povozila Lafarge.
En lokalni "paver", ki je bil tudi zaslužen del te zaslužne skupine, pa je pobral denar in očitno tudi vse javne zasluge...!
Mare_4
# 14.11.2017 ob 17:01
@mefy
Da, vendar širi se zaradi človeškega vpliva, oziroma prekomerne paše živine....

No, tako kot sem zapisal, izsekava se podsaharski gozd, seveda to počne človek.
Vendar to izsekavanje, paša živine, ipd, nima za posledico širjenja puščav samo tam, kjer je neposredno posegal človek, temveč so posledice mnogo hujše. Zaradi posegov človeka v podsaharshem področju je nad Saharo bistveno več vročih zračnih mas kot sicer. Te zrčne mase pasati odnašajo preko SA, Iraka, Irana, Kazahstana, Turkmenistana, etc. preko Mongolije in Kitajske proti Tihemu oceanu.

Če pogledaš na GoogleEarth, so na teh podrčjih puščave in polpuščave, ki segajo skoraj do Pekinga. Se pravi bolj vroča Sahara povzroča širjenje puščav skoraj do Pacifika, ne da bi bilo nujno, da tam posega človek!

Poleg tega je potrebno razlikovati med globalnim segrevanjem na splošno in globalnim segrevanjem ozračja. Ni nujno, da če se segreva ozračje, da potem govorimo o globalnem segrevanju. Morja so menda malenokst hladenjša. Oceani so sposobni sprejet 100 do 1000x več toplote kot ozračje pri isti spremembe temperature.
Guliarth
# 14.11.2017 ob 16:07
Za kolk lahko mi tožimo prisklednike iz afere TEŠ6?
sisoruen
# 14.11.2017 ob 15:06
Ta je pa malo bosa. Od elektrike smo odvisni vsi, tudi ta kmet, kar pomeni, da vsi prispevamo k tem negativnim posledicam, ki naj bi obstajale, torej tožil bi lahko samega sebe. Saj proizvajalci električne energije te ne proizvajajo zase, ampak za trg. :D Tako da ne vem, ukinimo ves razvoj zadnjih 100 ali 200 let oz. od industrijske revolucije dalje in pejmo spet živet v fevdalizem. :D
tureavanture
# 14.11.2017 ob 15:04
pravilno, vse dol zapret
(razen trgovin ob nedeljah)
Gepard007
# 15.11.2017 ob 06:41
Ne bo zmagal...
Zadeti Derviš
# 14.11.2017 ob 22:03
Drugostopenjsko sodišče v Hammu je prisluhnilo obtožbam perujskega kmetovalca in njegove sodnice. ž

Dober članek!

Zakaj si nisem ob ločitvi omislil lastne sodnice? Še danes bi bil kralj v svoji hiši.
QUENDI
# 14.11.2017 ob 21:03
....sedaj pa korajžno tudi naša sodišča nad onesnaževalce......
velenjcan
# 14.11.2017 ob 16:33
sisoruen
Tako da ne vem, ukinimo ves razvoj zadnjih 100 ali 200 let oz. od industrijske revolucije dalje in pejmo spet živet v fevdalizem.


Nekaterim ne bo treba nazaj, saj so očitno še vedno tam
tocco
# 14.11.2017 ob 16:07
Mefy to zadnje z ozelenjenjem in pašo izvajajo v švici in nameji z avstrijsko tirolsko. Nekaj se ja pa o tem tudi govorilo na pariški podnebni konderenci.
Mare_4
# 14.11.2017 ob 15:45
Višje sodišče pa bo to zavrglo, ker bo RWE dokazal, da passatni vetrovi CO2 iz Nemčije NE MOREJO prinesti nad PEru, da bi lahko vplival na spremembo klime tam. Vetrovi, ki prinašajo s CO2 kontaminiran zrak v Peru se širijo s Kitajske in Indije...

Po kakšnem mesecu dni se v glavnem veš zrak izmeša. Če misliš, da se v neki struji zračnih mas zadržujejo ene in iste molekule veš čas, se hudo motiš.
slovboy
# 14.11.2017 ob 15:40
Tožba in obsodba bo dobrodošla za vzor ostalim svetovnim uničevalcem.

Nekdo bi moral opozoriti tudi na smrad in emisije, ki se pojavljajo v Sloveniji ob kurilni sezoni, saj se vse bolj dimi od kurjenja drv. Prej tega ni bilo od ukinitve kurjenja s premogom.
Elektrika, pridobljena iz fosilnih goriv je najbolj umazana in najdražja, zato bi morali sprožiti odškodninsko tožbo tudi proti vsem akterjem, ki so vplivali ali omogoćali neumnost s TEŠ6. ... Pahor, SD, Janša, SDS, Rotnik, Kontič, itd ! Seznam je znan !
Enakost za vse
# 14.11.2017 ob 15:33
Višje sodišče pa bo to zavrglo, ker bo RWE dokazal, da passatni vetrovi CO2 iz Nemčije NE MOREJO prinesti nad PEru, da bi lahko vplival na spremembo klime tam. Vetrovi, ki prinašajo s CO2 kontaminiran zrak v Peru se širijo s Kitajske in Indije https://www.windy.com/?-2.372,-86.133,3 torej tožba proti tem dvema državama, ki imata 100 kratnik termoelektrarn kot EU. Termoelektrarne na premog so glavni vzrok za smog, kisli dež in onesnažen zrak. Povprečna termoelektrarna brez razžvepljalnika izpusti 14.000 ton žveplovega dioksida na leto, z razžvepljalniki precej manj, vendar še vedno veliko. Dušikovi oksidi povzročajo pojav ozona na tleh, smog, povzročajo dihalne težave na pljučih, poslabšajo astmo in druge probleme. Tipične emisije so 3300 ton na elektrarno. Prašni delci, partikulati, delci pepela zmanjšujejo vidljivost, lahko povzročijo bronhitis, astmo in prezgodnjo smrt. Percipitatorji (lovlniki) so sposobni uloviti okrog 995 delcev, emisije so približno 500 ton na leto. Emisije živega srebra so okrog 80 kilogramov na elektrarno, 50 kg svinca, 2 kilograma kadmija, 720 ton ogljikovega monoksida, 220 ton neizgorelih ogljikovodikov.
iboregua
# 15.11.2017 ob 22:45
Joj, in še kitajci in trumpi. Za sam argument je prav vseeno ali so ti ali oni. Namreč, pokazati sem hotel, da nekdo z veliko večjo močjo podpira še veliko večje onesnaženje pod pretvezo, da ohranja delovna mesta. In tudi njemu ljudje ploskajo in so slepi za posledice, ki jih njegove odločitve prinašajo.

Želel sem pokazati, da potrebo po delovnih mestih zlorabljajo za ohranjanje statusa quo. Kljub temu da vemo, da zelene industrije proizvajajo še več delovnih mest. In če je kdo proti rešitvam, ki varujejo okolje, ga ne razumem.

Torej Trump ali Kitajci - vsi onesnažujejo planet in "ohranjajo" delovna mesta. Ja, čudovito, res! Za ploskat!
iboregua
# 15.11.2017 ob 22:29
HOR a ti slučajno veš, ali je ta kmet kakšne morebitne koristi delil z društvom ali jih ni?

In: sam praviš, da se je društvo samo tako odločilo : "In to društvo je postavilo 'pavra' v vlogo kontaktiranja z javnostjo zato ker je bil on oziroma njegov primer z ozirom na Lafarge za to najbolj primeren in v tej funkciji tudi za predsednika društva."

Ali ravno tako slučajno veš, ali je v Peruju ves postopek začel kmet in dobil za sabo vso mašinerijo ali ga je slučajno mašinerija izbrala za najbolj primernega?

Jaz ne bi preveč dlakocepil
HOR
# 15.11.2017 ob 14:19
"...Kar se pa delovnih mest tiče - Trump tudi podpira premogovno industrijo v vseh različicah in zato najebe cel planet..."

Trump res podpira premogovno industrijo, vendar je zaenkrat plin v ZDA cenejši za pridobivanje elektrike, zato tam poraba premoga do nadalnjega ne narašča precej in v ZDA predvsem na račun plina padajo CO2 emisije, medtem, ko so prešnje leto v Nemčiji celo malo zrasle in Nemčija uporablja večji % delež premoga (in od tega največ najbolj umazanega domačega lignita) za proizvodnjo elektrike od ZDA (in tudi od Slovenije), od koder tudi uvažajo v Nemčijo manj umazan črni premog iz ZDA), ker je pač Nemčija zaprla nuklearke z OVE pa do nadalnjega še ne uspe pokriti večinske potrebe po energiji ...

Največ premoga pa pokurijo v Aziji (kupujejo tudi od ZDA) in tam se bo v prihodnjih desetletjih
znatno in najbolj višala poraba premoga (in emisije CO2...) za naraščajoče potrebe po energiji vsled razvoja in gospodarske rasti. Rast OVE tam ne zadosti niti novih potreb po energiji kaj šele starih.

Proti Aziji pa je Trump glede sedanje in prihodnje porabe premoga do nadalnjega še vedno le "malinovec"...
HOR
# 15.11.2017 ob 13:57
@iboregua
# 15.11.2017 ob 00:10
"...Kot ima on za sabo celo stroj, ga je imel tudi kmet iz Zagorja. In prav krepko so garali, da so odbijali Lafargeove napade. Nekdo je pač frontman..."

Prejšnji komentar mo je "pobegnil" nedokončan...

Razlika je ta, da proti RWE nastopa posameznik osebno in ima za seboj ekipo, proti Lafarge pa je doseglo rezulat društvo Eko krog in ne posameznik, ki ima za seboj ekipo. In to društvo je postavilo "pavra" v vlogo kontaktiranja z javnostjo zato ker je bil on oziroma njegov primer z ozirom na Lafarge za to najbolj primeren in v tej funkciji tudi za predsednika društva. Ni pa ta predsednik zbral ekipe ali vodil delovanje.
Zato kmet iz Zagorja ni imel za sabo cel stroj ampak je stroj vključeval kmeta iz zagorja tako, da je lahko bil v stroju najbolj koristen in je stroj dosegel želen rezultat...
In ta "paver" ni bil bolj zaslužen za zaprtje Lafarge od kakšnih ostalih članov v tem društvu,...
Je pa potem ena fizična oseba dobila eko nagrado (in večino finančne vrednosti nagrade) za skupno delo in skupen rezultat pravne osebe - društva...
Res pravo trajnostno sporočilo...
HOR
# 15.11.2017 ob 13:37
@oleander
# 15.11.2017 ob 06:21

Eno so upravičene tožbe ljudi, ki jim firme tako ali drugače dokazano s strupi, itd, uničujejo okolje, kot je v primeru naftovoda, ki je sicer le potencialna nevarnost saj sam po sebi brez nesreč ne onesnažeuje okolja in kadar je vkopan, niti optično, kot na primer tudi vetrnice za elektriko (kdaj bodo prebivalci okrog Kemisa in Ekosistemov, itd dobili kakšne odškodninške tožbe in zakaj sploh raje ne tožijo...!?)
Drugo pa je CO2, ki je v naravi prisoten naravni plin, ki je esencialnega pomena za rast rastlin in tako življenje na Zemlji in kjer ni do sedaj nobenega znanstvenega dokaza, da povečuje naravne extremne klimatske dogodke ali, da je glavni vzrok za sedanje fenomene globalne klime.

In, ker se neoliberalna ureditev naslanja na pravo, pravo pa na dokaze. ki jih v tem primeru ni, je pač takšna tožba obsojena na propad. V naprotnem pa na propad pravnega sistema.
Zdaj pa izbiraj...!

Pravopa je le orodje v rokah vladajočega razreda. Se ti zdi mogoče, da so na oblasti ekologi...!?
HOR
# 15.11.2017 ob 13:14
Od vseh podpornikov tega kmeta v tožbi proti RWE se seveda pričakuje, da so pripravljeni plačati kmetu svoj delež odškodnine, saj vsi uporabljajo elektriko, ki jo proizvajajo fosilna goriva in vsaj delež , ki odpade na mobilno telefonijo in internet ter javen prevoz, kar vse poganjajo tudi fosilna goriva, pa tudi delež od zdravstvenih in socijalnih uskug ter državnih storitev v tistem delu, ki ga poganjajo fosilna goriva, ki poganjajo 85 % civilizacije.
Firmam, ki kurijo CO2 za pogon civilizacije pa je potemtakem potrebno plačati odškodnino za vse pridobitve fosilne civilizacije, kot je manjša smrtnost, več hrane, manj % velike revščine in lakote, napredek znanosti za udobje,
Pa enako velja za onega kmeta, njegovo odvetnico in ono nemško "sodišče"...

Človeška neumnost je neskončna...
HOR
# 15.11.2017 ob 13:01
@iboregua
# 15.11.2017 ob 00:10
"...HOR - ja, res je to je bil Eko krog, ampak začelo se je pa s "pavrom", ki so mu uničevali okolje. Ta kmer je pogledal malo iz hriba in ugotovil, da se mu prav pod nosom kadi iz Lafargea...."


Kar nekaj ljudem v Sloveniji pred nosom kadijo in uničujejo okolje in poskušajo kaj doseči,vendar večinoma s slabšim rezultatom , sploh če gre za firme kalibra tipa Lafarge. In ravno kakor bi ta kmet težko dosegel sam kaj več brez skupine, ki je dala potrebno strokovnost in posledično moč in je zato nastopla v okviru okoljskega društva ne pa sam, tako to težko in le redko dosežejo kaj tudi drugi, kot posamezniki.
In ni dosegel zaprtja on pač pa društvo Eko krog, oziroma skupina ljudi zbranih v društvu Eko krog v katerem je bil tudi on. In v okviru tega društva za tega "pavra" ni mogoče uotoviti ali trditi, da je imel kakšne večje zasluge od kakšnih ostalih posameznikov.
Eko nagrada, ki jo lako podelijo samo posameznikom je tu kar zavajajoča saj daje v tem primeru napačno sporočilo, da lako kašn posamznik tozadevno sam kaj nardi...
Bivši uporabnik
# 15.11.2017 ob 06:21
Pričakovano! Prej ko slej je moralo priti tudi do tega, vprašanje je bilo le, kje bodo ljudje dobili dovolj sposobne in idealistične odvetnike, da jim bodo pomagali brez plačila. Morebiti celo drži, da je na udaru nemška korporacija zato, ker so tu najugodnejše razmere za dosego rezultata, verjamem pa, da bodo te tožbe tudi drugod. Nekaj jih je bilo nedavno v Kanadi, kjer je vrhovno sodišče dalo prav staroselcem, ki so se pritožili, da jim ekonomsko izkoriščanje in unicevanje narave od tujih korporacij na njihovem ozemlju jemlje sredstva za preživljanje. Ena od teh naftnih družb je celo sama "ugotovila", da planirani naftovod ni ekonomsko upravičen, še preden je odločalo sodišče. Neoliberalna ureditev se naslanja na pravo, klin pa se s klinom izbija.
HOR
# 15.11.2017 ob 00:21
@mefy
# 14.11.2017 ob 16:04
"...Če koga zanima, naj si tudi pogleda Holistic management of grazing. Zo pa so rešitve kmetijstva v suhih regijah, kjer z obiljem živali in konstantnim premikanjem le teh, dosežemo učinek ozelenitve območja. Takšni projekti pa vsi izhajajo iz zgodovinskih spoznanj, kako so fukncionirali takratni ekositemi (stepa, savana, prerija), ki so vsi temeljili na velikih živalih, ki so z gnojenjem povzročale obilno rast trav in s tem vezanje co2 v tla..."


Točno tako. Ves CO2, ki ga bomo kadarkoli emitirali lahko spravimo v nekaj milimetrov plasti biološko žive zemlje, ki jo obdelujemo...!
V zemlji je že sedaj nekajkrat več vezanega ogljika, kot pa tistega ki v zraku tvori CO2 in vezanega več, kot v vseh rastlinah...

Samo, ker odstranjevanje CO2 sploh ni cilj ampak sredstvo se s tem globalno ne ukvarja.
Če pa se CO2 res izkaže za problematičen, bo biotehnologija v nekah desetletjih spravila CO2 v tla. Pa ne preveč, da bodo rastline lahko še naprej dobro rasle...
iboregua
# 15.11.2017 ob 00:10
Skippy pravi, da se onesnaženje ni prav nič zmanjšalo. No, jaz pa iz prve roke vem, da je na tistem hribu zrak zdaj čist. Kar se pa delovnih mest tiče - Trump tudi podpira premogovno industrijo v vseh različicah in zato najebe cel planet.

HOR - ja, res je to je bil Eko krog, ampak začelo se je pa s "pavrom", ki so mu uničevali okolje. Ta kmer je pogledal malo iz hriba in ugotovil, da se mu prav pod nosom kadi iz Lafargea. Medtem pa ne vem, če je ta možakar iz Peruja kar tako čez palec ocenil, da je prav RWE tisti, ki ga najbolj ogroža. Kot ima on za sabo celo stroj, ga je imel tudi kmet iz Zagorja. In prav krepko so garali, da so odbijali Lafargeove napade. Nekdo je pač frontman.
HOR
# 14.11.2017 ob 23:26
@izo
# 14.11.2017 ob 22:28

Ima pa jaz kaj dodat, ker manjka še večji CO2 emitent !

Termiti so izpustili v tem času več in do nekajkrat več CO2 od seštevka vseh skupaj zgoraj naštetih, da let pred 1751 in njihovih izpustov metana ter niti ne omenim...

Glede na to, da so v srednjem veku sodišča že tožila prašiče in druge živali bi lahko sedaj tožili tudi termite za CO2 izpuste...

Dobrodošli v bizarnem svetu CO2 klimatskih alarmistov...
Bivši uporabnik
# 14.11.2017 ob 22:26
prosim??? lol!!!!!!!!!!

super, zdej pa ameriko in kitajsko iztočit za vse poplave, potrese in tsunaimje za zadnnjih 50 let. sej ne moreš vrjet, kdaj bo recimo kakšne enron ipd na tapeti, lol?

sej ne, da tečnarim, ampak moram: vam je zdej vw "afera" mogoče kaj bolj jasna? evropa je kriva!
HOR
# 14.11.2017 ob 22:22
@QUENDI
# 14.11.2017 ob 21:03
"...sedaj pa korajžno tudi naša sodišča nad onesnaževalce...."


Se absolutno strinjam, ampak ni nič od tega...!?

Kemis (Gorenje),...!?
Ekosistemi odlagališče odpadkov...!?
Ecos center "bio" plinarna...!?

Da končano državno eko blamažo s cementarno La Farge niti ne omenim...!?

Radi bi pa preganjali CO2, od tudi katerega živijo rastline...!?
Mare_4
# 14.11.2017 ob 21:18
QUENDI
Saj morda je ta primer s perujskim kmetom umetno sprožen kot primer, po katerem bi pondnebna in politična klika s pritiski preko tožb uveljavljala scenarij podnebnega alarmizma in določenih politik.
borut-blas
# 14.11.2017 ob 20:51
upam da bo nekdo tožil pahorja ker je podpiral teš6
HOR
# 14.11.2017 ob 19:26
"...Velik korak v podnebnem pravosodju..."

Sem najprej mislil, da gre za kak dober štos, je pa absurdna realnost...!

To je politično klima alarmistično inkvizicijska absurdna sodba, ki temelji na politiki in/ali veri, nikakor pa ne na znanstvenih dokazih, ki jih do nadalnjega ni.
Mnenja vrhunskih znanstvenikov pa se glede tega razlikujejo.

Dokazano je, da več CO2 v zraku že prispeva, k boljšim donosom kmetijskih pridelkov. Ali bo ta kmetovalec plačal vsem producentom CO2 emisij del deleža koristi iz naslova boljšega pridelka...!?
Skippy
# 14.11.2017 ob 16:40
Kakšnih neumnosti se gredo ti Nemci ... kako lahko izločiš enega krivca za generalni pojav?

To so podobne neumnosti kot tiste s sposobnostjo napovedovanja potresov v Italiji in da ljudje v Sloveniji ne vedo, da tečaj ni fiksen.
luckyss
# 14.11.2017 ob 16:22
In ko bo grozila nova ledena doba, bodo naši zanamci preklinjali svoje pra,pra,pra....dede zaradi omejevanja CO2.....ki v bistvu pomeni rast in razvoj flore in favne...
V bistvu bi se lahko šli ravno obratno igrico, ampak učinek bi bil enak...
Le zakaj nihče ne upa omeniti Milankovićevih ciklusov ali kaj podobno logičnega in razumnega ...
Miham
# 14.11.2017 ob 16:05
se enkrat link

https://secured-static.greenpeace.org/seasia/ph/PageFile
s/105758/CJ_Briefer_Carbon_Majors_Backgr
ounder_Update_14Feb2017.pdf
dixyowsky
# 14.11.2017 ob 15:42
Enakost za vse

no pa smo bili tako mačehovski do Ruskega plina zdaj pa jaz v Sloveniji zaradi EU diham obupen zrak pozimi ker nismo prevekslal saj za zdaj na plin ampak še vedno kurimo premog.
luckyss
# 14.11.2017 ob 15:16
Bumerang je končno priletel v glavo tistim, ki so ga vrgli...;))
HOR
# 14.11.2017 ob 20:20
O takšni korelaciji, kot je med vplivom sonca (sončnih peg,...) in spreminjanjem mase ledenikov lahko CO2 klima alarmisti in njihovo "pravosodje" le sanjajo...
LINK ali
http://facultyweb.kpu.ca/~jkoch/research
/climate/forcings3.jpg
LINK
http://facultyweb.kpu.ca/~jkoch/research
/climate/climate_home.htm

Pa še malo čistega vina tudi o stabilnih Himalajskih ledenikih od katerih se velika večina ne manjša...
LINK ali
http://notrickszone.com/2017/02/23/obser
vations-show-no-warming-trend-mostly-stable-glaciers-in-the-himalayas-contradicting-ipccs-fake-news/#sthash.3NpvcSVL.dpbs
black_barn
# 14.11.2017 ob 16:21
Miham

Tvoje desnicarske teorije so sicer povsem lustne, vendar je razlog sila preprost: najvec moznosti za uspeh ima v nemciji, kjer pravice posameznika se nekaj veljajo. Drugod so multinacionalke nad zakonom.
Kazalo