Napis protestnikov: 'Osvobodite Manninga, zaščitite Snowdna - pogum je nalezljiv'. Foto: EPA
Napis protestnikov: 'Osvobodite Manninga, zaščitite Snowdna - pogum je nalezljiv'. Foto: EPA
Manninga ne čaka nič dobrega. Foto: EPA
Bradley Manning – Nobelov nagrajenec za mir?

Peticijo, ki jo je pristojnim izročil Norman Solomon iz aktivistične skupine RootsAction, je podpisalo več kot 100.000 ljudi, večinoma Američanov, ki trdijo, da je 25-letni ameriški vojak z razkritjem dokumentov pomagal skrajšati vojno v Iraku. Mladeniču sicer grozi 90-letna zaporna kazen.

Podpisniki so prepričani, da si 25-letni Manning Nobelovo nagrado za mir zasluži bolj kot ameriški predsednik Barack Obama, ki jo je na presenečenje svetovne javnosti prejel leta 2009.

Manningovo posredovanje dokumentov velja za največje razkritje zaupnih dokumentov ameriške vlade v zgodovini.
Manning je v svoj zagovor povedal, da se je za svojo drzno potezo odločil, ker je hotel, da Američani vidijo, kaj vse se počne v njihovem imenu. Tožilstvo ga je po drugi strani označilo za arogantnega in brezobzirnega egoista, ki je v želji po slavi izdal državo.

Rekord nominacij
Nobelov odbor je letos prejel rekordnih 259 nominacij za nagrado za mir, med predlogi je med drugim pakistanska najstnica Malala Jusufzaj, ki so jo ustrelili talibani, ker je spodbujala izobraževanje deklic.

Prejšnji rekord je bil leta 2011, ko je odbor prejel 214 nominacij. Letošnji dobitnik Nobelove nagrade za mir, ki je v zadnjih letih izgubila precej prestiža, bo razglašen 11. oktobra.

Bradley Manning – Nobelov nagrajenec za mir?