David Petraeus je vodenje zavezniških sil v Afganistanu prevzel julija lani, zdaj pa se iz bojišča seli v Washington. Foto: Reuters
David Petraeus je vodenje zavezniških sil v Afganistanu prevzel julija lani, zdaj pa se iz bojišča seli v Washington. Foto: Reuters
Afganistan
General David Petraeus (levo) predaja vodenje zavezniških sil svojemu nasledniku, generalu Johnu Allenu (desno). Foto: Reuters

Petraeus je vodenje zavezniških sil v Afganistanu prevzel julija lani, ko je na tem mestu nasledil generala Stanleyja McChrystala, predtem pa je vodil ameriško poveljstvo za Bližnji vzhod. Zdaj se seli v Washington, kjer bo septembra prevzel vodenje ameriške obveščevalne agencije Cia, ki jo je doslej vodil Leon Panetta. Ta je po upokojitvi Roberta Gatesa prevzel vodenje ameriškega obrambnega ministrstva.

Vodenje zavezniških sil bo zdaj prevzel general John Allen, ki je doslej deloval v ameriškem poveljstvu za Bližnji vzhod in Srednjo Azijo in je šele nekoliko pred prevzemom nalog v Afganistanu prejel četrto generalsko zvezdico.

Talibani še vedno napadajo
Pod Petraeusovim vodenjem se je število zavezniških sil povečalo za 30.000 ameriških vojakov, ki so pomagali pri zajezitvi napadov talibanskih upornikov na jugu države. Čeprav je tujim silam pod Petraeusovim vodstvom uspelo doseči nekatere uspehe v preteklem letu, pa talibanski uporniki še vedno izvajajo napade na pomembne točke v mestih, povečalo pa se je tudi število napadov na afganistanske uradnike.

Tudi število civilnih in vojaških žrtev se je v letu 2010 močno povečalo in se približalo številkam iz najbolj krvavega leta 2001.

Petraeus odhaja v ključnem trenutku
Iz Afganistana se Petraeus umika v kritičnem trenutku, potem ko se je v nedeljo začel proces tranzicije, v okviru katere bo zveza Nato odgovornost za varnost v državi postopoma prenašala na afganistanske varnostne sile.

Afganistanske sile so tako v nedeljo prevzele nadzor nad prvo pokrajino, pokrajino Bamidžan, v prihodnjih tednih pa se bo prenos oblasti uradno začel tudi v pokrajinah Kabul in Panšir ter v pokrajinskih prestolnicah Balk, Herat, Helmand in Lagman. V nedeljo se je začel tudi umik vojakov iz države, ki naj bi se končal do konca leta 2014.

"Jasni morajo biti izzivi, ki še čakajo"
Na slovesnoti ob prenosu pooblastil v Kabulu se je general Petraeus najgloblje zahvalili afganistanskim in mednarodnim silam za njihovo prizadevnost. Nagovoril je afganistansko ljudstvo in dejal: "Pokazali ste sovražnikom Afganistana, da ste se pripravljeni upreti nasilju in ustrahovanju", opozoril pa je tudi na nove naloge, ki še čakajo v Afganistanu. "Jasni nam morajo biti izzivi, ki še čakajo pred nami," je še dodal Petraeus.

General John Allen je ob prevzemu položaja povedal, da se zaveda, da ga ne čaka lahko delo. "Čakajo nas težki časi in ne delam si iluzij glede prihodnjih izzivov," je dejal.