Pistorius je skozi vrata kopalnice pred letom in pol ustrelil svoje dekle Reevo Steenkamp. Foto: Reuters
Pistorius je skozi vrata kopalnice pred letom in pol ustrelil svoje dekle Reevo Steenkamp. Foto: Reuters
Oscar Pistorius in Reeva Steenkamp
Nekatere priče so trdile, da je bilo njuno razmerje zelo ljubeče in da bi Pistorius kmalu zasnubil Reevo, spet drugi so trdili, da sta se neprestano prepirala. Foto: EPA
Pistorius kriv nenaklepnega umora

Sodnica Thokozile Masipa bo kazen razglasila 13. oktobra, grozi pa mu do 15 let zapora. Slavni atlet, ki ima amputirani obe nogi, je razsodbo sprejel stoično, brez vsakršne reakcije.

Sodnica na sodišču v Pretorii, kjer je potekal južnoafriški "proces stoletja", je v četrtek odločila, da pri smrti manekenke in voditeljice Steenkampove na valentinovo leta 2013 ni šlo za naklepni umor. Kot je ocenila, namreč Pistorius ni mogel vedeti, da bo s svojimi streli skozi zaprta vrata kopalnice nekoga ubil. S tem se je izognil dosmrtni kazni.

Kot je znano, je Pistorius ves čas trdil, da je streljal zato, ker je bil prepričan, da se v kopalnici njegove vile v Pretorii skriva vlomilec.

"Imel je dovolj časa, da je sprejel razumno odločitev"
Masipa je 27-letnega olimpijskega in paraolimpijskega športnika, ki je do usodne noči veljal za velikega vzornika in je bil sinonim za vztrajnost, spoznala za krivega uboja iz malomarnosti. Ocenila je namreč, da je Pistorius ravnal malomarno, saj je imel dovolj časa, da bi razmislil in sprejel razumno odločitev, še preden je začel streljati. Namesto tega je ukrepal "prenagljeno in s prekomerno silo". Masipa je tudi dejala, da je Pistorius ravnal nezakonito, ko je streljal skozi zaprta vrata v kopalnico, v kateri je bila takrat Steenkampova. Menila je tudi, da obtoženi v tistem trenutku ni trpel za kakšno psihično motnjo in "je vedel, kaj je prav in kaj je narobe".

Najnižja kazen ni določena
Za uboj iz malomarnosti je v Južni Afriki zagrožena zaporna kazen največ 15 let, najpogosteje pa v v takšnih primerih izrekajo od 7- do 10-letne zaporne kazni. Najnižja kazen ni določena.

Pred razsodbo o smrti Steenkampove je Pistorius slišal še dve odločitvi - sodnica ga je v dveh nepovezanih primerih oprostila streljanja skoz streho avtomobila in posedovanja orožja, a obsodila zaradi streljanja v polni restavraciji v Johannesburgu, za kar mu grozi še dodatnih največ pet let zapora.

Pistorius kriv nenaklepnega umora