Pistorius v solzah. Foto: EPA
Pistorius v solzah. Foto: EPA
Oscar Pistorius in Reeva Steenkamp
Pistorius in Steenkampova naj bi se po navedbah prič pred njeno smrtjo prepirala. Foto: EPA

S krhkim, tresočim glasom je 27-letni paraolimpijec s prostora za priče naslovil družino in prijatelje ubitega dekleta ter se opravičil. Umor je označil kot tragedijo in dejal, da se "vsako jutro zbudi in moli najprej zanjo". Povedal je še, da ima "grozljive nočne more", da se zbuja in vonja Reevino kri in da že več kot leto dni jemlje antidepresive ter uspavala.

"Od tragedije dalje ni bilo trenutka, da ne bi pomislil na družino," je še dejal obtoženi, ki želi sodišče prepričati, da je svoje dekle na valentinovo lani ustrelil pomotoma, ker jo je zamenjal za vlomilca.

"Priložnost bi izkoristil, da se opravičim gospodu in gospe Steenkamp. Poskušal sem samo zavarovati Reevo. Želim, da ljudje vedo, da je bila ljubljena, ko je tisti večer odšla spat," je dejal Pistorius, ki je tokrat prvič nastopil kot priča. Po petih tednih nastopa tožilstva je današnji dan tudi prvi dan nastopa Pistoriusove obrambe.

Velika neskladja
Pistoriusova obramba je obtoženca na prostor za priče poklicala kot drugo pričo, da bi tako povečali njegovo kredibilnost. V preteklih 16 sodnih obravnavah je več prič postavilo pod vprašaj njegovo različico dogajanja na usodno noč.
Več sosedov naj bi tako pred streli slišalo prestrašene ženske krike. Pistoriusov odvetnik Barry Roux je argumentiral, da naj bi kričal sam Pistorius, ko je ugotovil, da je pomotoma ustrelil svoje dekle.

Pred sodiščem je nastopil tudi sodnomedicinski izvedenec Jan Botha, ki naj bi dal odgovor na vprašanje, kdaj je Pistorius svoje dekle zadnjič videl. Obramba dvomi o navedbah policijskih sodnih izvedencev, da naj bi Steenkampova dve uri pred usodnimi streli okoli 3. ure še jedla.
Pistorius pa je navedel, da naj bi z dekletom ob 22. uri odšla v posteljo. Botha je opozoril na znanstvene razlike pri patološki oceni natančnega časa.

Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi dosmrtna ječa.