Napetosti med Korejama so se zaostrile, ko se je Severna aprila lani umaknila iz pogajanj o njenem jedrskem programu. Foto: EPA
Napetosti med Korejama so se zaostrile, ko se je Severna aprila lani umaknila iz pogajanj o njenem jedrskem programu. Foto: EPA

Jezni odgovor Severne Koreje je zadnji v nizu vedno bolj trpkih odnosov med Korejama, medtem ko skuša mednarodna skupnost Pjongjang zvabiti nazaj k pogovorom o njegovem jedrskem programu.

Južnokorejski obrambni minister Kim Tae Young je prejšnji teden izjavil, da Seul ne bi imel izbire in bi moral prvi napasti v primeru jasnih znakov, da Severna Koreja pripravlja napad. "Naše revolucionarne sile bodo scenarij za 'preventivni napad', ki so ga marionetne južnokorejske oblasti sprejele kot svojo politiko, razumele kot javno razglasitev vojne", se je glasil odgovor severnokorejske novinarske agencije, ki je citirala predstavnika generalov.

"Razstrelili bomo večje tarče"
Severnokorejske oborožene sile bodo "odgovorile hitro in odločno na vsak poskus južnokorejskih marionetnih oblasti oskruniti dostojanstvo in suverenost Severne Koreje in bodo razstrelile večje tarče, vključno z poveljniškim centrom," je še opozoril Pjongjang.

Dvom, da ima Pjongjang jedrsko orožje
Severna Koreja je dvakrat preizkusila jedrsko napravo, a številni dvomijo, da je že sposobna zgraditi jedrsko orožje. Vojaški analitiki so prepričani, da tudi če bi bila zmožna zgraditi jedrsko orožje, verjetno nima tehnologije, s katero bi sestavila jedrsko konico, dovolj majhno, da bi jo lahko namestili na vrh rakete.

Koreji sta tehnično še vedno vpleteni v vojno. Severna Koreja ima okoli milijon vojakov in dovolj orožja, da bi lahko povzročila veliko škodo južnokorejski prestolnici Seul, manj kot 70 kilometrov od meje. Manjšo južnokorejsko vojsko podpira okoli 20.000 ameriških vojakov na njenem ozemlju.