Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 51 glasov Ocenite to novico!
Donald Trump
Trump poziva Severno Korejo, naj se "spravi k sebi", sicer naj bo "zelo, zelo živčna". Foto: Reuters
Severna Koreja
Na osrednjem trgu v Pjognjangu se je zbrala množica ljudi, da bi s tem pokazala podporo režimu Kim Džong Una. Foto: Reuters
ZDA
V sredo so se pred Belo hišo zbrali protestniki in zahtevali mirno reštev krize. Foto: Reuters
Guam
Po napadu na Pearl Harbour leta 1941 je otok okupirala Japonska, vendar so ga Američani ponovno zavzeli leta 1944. Od takrat ima ameriška vojska tam večje oporišče, ki je bilo ključno v vojni na Korejskem polotoku in v Vietnamu, saj je bilo tam oporišče za letalske bombnike. Večina otočanov je potomcev priseljencev, ki so na otok prišli pred 4000 leti s Filipinov in Indonezije. Prebivalci Guama so ameriški državljani, vendar brez ameriške volilne pravice. Foto: Reuters

Pjongjang grozi z načrtom napada na Guam, Trump odgovarja s svojo grožnjo

Rakete naj bi padle v vodo 30-40 kilometrov stran od otoka
10. avgust 2017 ob 07:35,
zadnji poseg: 10. avgust 2017 ob 21:44
Pjongjang/Washington - MMC RTV SLO, Reuters, STA

Severna Koreja je sporočila, da bo načrt za izstrelitev štirih raket srednjega dosega v vode blizu ameriškega tihomorskega otoka Guam predstavila v nekaj dneh. Ameriški predsednik Trump je medtem Pjongjangu sporočil, naj bo "zelo, zelo živčen", če bo kaj storil ZDA.

Besedna vojna med Washingtonom in Pjongjangom se še zaostruje. Severnokorejska tiskovna agencija KCNA je tako poročala, da se tamkajšnje oblasti pripravljajo na izstrelitev štirih raket Hvasong-12, ki naj bi preletele japonske prefekture Šimane, Hirošima in Koiči in pristale v morju, okoli 30 kilometrov stran od Guama. Japonska je v odzivu sporočila, da bo prestregla rakete, če jih bodo res izstrelili.

Severnokorejska vojska trdi, da bo imela celovito akcijo napada na Guam pripravljeno do sredine avgusta, nato pa bo načrt predstavila voditelju Kim Džong Unu, ki ga bo moral odobriti. "Rakete bodo preletele 3.356 kilometrov v 1.065 sekundah in bodo padle v vodo 30-40 kilometrov stran od Guama," je dejal vojaški poveljnik Kim Rak Gjom.

Trump spet grozi
Na zadnje grožnje se je s svojimi grožnjami že odzval ameriški predsednik Donald Trump. Dejal je, da naj bo Severna Koreja, če bo samo mislila na napad na ZDA ali njihove zaveznike, "zelo, zelo živčna". "Povedal vam bom, zakaj ... ker se jim bodo zgodile stvari, za katere niso mislili, da so mogoče," je dejal. Trump je še dodal, da naj se Severna Koreja "spravi k sebi", sicer bo v težavah, kot je bila le redko katera država na svetu.

Na vprašanje, ali obstaja možnost prvega napada na Pjongjang, je Trump v svojem golfklubu v New Jerseyju odgovoril: "O tem ne govorimo. O tem nikoli ne govorimo." Je pa Trump dodal, da so ZDA vedno pripravljene na pogajanja. O svoji prejšnji izjavi, namenjeni Severni Koreji, v kateri je tej državi zagrozil z "ognjem in gnevom, kakršnega svet ni videl", je sicer dejal, da ni bila dovolj ostra, poroča BBC.

"S Trumpom dialog ni mogoč"
Pjongjang je tudi zavrnil prejšnje Trumpove grožnje z "ognjem in gnevom". Severni Korejci so Trumpove besede označili za "kup nesmislov", za predsednika pa dejali, da mu "primanjkuje razuma". "Odkrit dialog s takšnim moškim, ki mu primanjkuje razuma, je nemogoč. Zanj pride v poštev le uporaba sile," so dejali.

Washington jim ni ostal dolžan. Obrambno ministrstvo je posvarilo, da bi izstrelitev raket pomenila "konec severnokorejskega režima" in da bi bil Pjongjang "surovo poražen" v vsaki vojni proti ZDA in njenim zaveznicam. Znova so režim pozvali, naj ustavi svoj jedrski program, Trump pa je v sredo tvitnil, da je s prvim predsedniškim ukazom naročil posodobitev ameriškega jedrskega orožja, ki je zdaj močnejše kot kdaj koli.

Iz Južne Koreje so sporočili, da v severni sosedi niso zaznali neobičajnih dejavnosti, Kitajska pa je položaj opisala kot "zapleten in občutljiv" in pozvala k umiritvi razmer.

Guam je tihomorski otok, ki meri 544 kvadratnih kilometrov, na njem živi 163.000 ljudi. Četrtino ozemlja sicer zavzemajo ameriška vojaška oporišča, v katerih je nastanjenih 6.000 ameriških vojakov. Po poročanju BBC-ja so tamkajšnji prebivalci prepričani, da gre pri grožnjah le za besedno vojno in da bi bila dejanska izstrelitev raket "samomorilsko dejanje" Severne Koreje.

Guam ni pokrit s severnoatlantsko pogodbo
Ker Guam ni del ozemlja, za katero je predvidena obvezna kolektivna pomoč v skladu s petim členom severnoatlantske pogodbe, članice zveze Nato v hipotetičnem primeru napada nanj niso dolžne ZDA zagotoviti vojaške podpore.

Potemtakem bi bila samo politična odločitev, ali bi se zavezniki ZDA pri napadu na Guam sklicevali na peti člen pogodbe, poroča nemška tiskovna agencija DPA. V Natovih krogih so dejali, da je malo verjetno, da bi članice vojaške zveze v primeru severnokorejskega napada ZDA odrekle podporo, še poroča DPA.

VIDEO
Pjongjang razjezila Trumpova grožnja
A. P. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
kvisko75
# 10.08.2017 ob 07:47
Na svetu ratuje vse preveč predsednikov držav, ki so umsko na stopnji razvajenega otroka.
Krimsky
# 10.08.2017 ob 07:49
Edina šansa, da se Trump izkaže kot dober predsednik, je, da začne novo vojno.
~
To je sicer tragično spoznanje, vendar v takem svetu živimo. Porabiti nakopičene zaloge orožja, stestirati nove tehnologije, kdo si bo pripel še kakšno medaljo na prsi ali dodatno zvezdico na epolete ... za neka človeška življenja pa ... who cares ... ubogljivcev je itak preveč ...
ivod
# 10.08.2017 ob 07:40
jej jej jehjata ...
: Trump pa je v sredo tvitnil, da je s prvim predsedniškim ukazom naročil posodobitev ameriškega jedrskega orožja ...
Rui
# 10.08.2017 ob 07:52
To je predstava za rajo oz. preusmerjanje poroznosti....

Bolj je treba biti pozoren na tiste rabote v ozadju. Ponavadi v ZDA v "takšnih časih" sprejemajo čudne zakone v vezi vojske, proračuna, bank, spleta, poseganja v človekove pravice, zdravil,...
JozekVeseli
# 10.08.2017 ob 07:59
Trump se je repencil, sedaj pa ga debelinko ponizuje. Problem je, ker ce Trump ne bo nicesar naredil, ga bodo vsi ostali imeli za bleferja, najprej volilci, potem pa seveda se mednarodna skupnost.
Olorin
# 10.08.2017 ob 07:50
"S Trumpom dialog ni mogoč"

Zanima me, kdaj v preteklosti sta se kaksen norec in bedak sploh kaj zmenila (ce odstejem Munchenski sporazum).
Yeah sure
# 10.08.2017 ob 08:36
Pejta Trump in Kim v ring, pa naj se sama sklofata al pa pokoljeta, ne pa da bi v smrt poslala nič krive mlade fante zaradi svojega malega pimpeka.
pripet
# 10.08.2017 ob 07:46
Če USAvci streljajo nedaleč od S.Korejske meje zakaj ne bi S.Korejci ob njihovi.
Svet naj bo enak za vse.
solatosned
# 10.08.2017 ob 08:11
Lepo bi bilo, ko bi Trump stopil par korakov nazaj, se opravičil za svoje grozilne izjave in prosil Severno korejo da skupaj prenehajo z grožnjami smrti in raje skupaj usmerijo energijo za boljši jutri vseh...
tupamaross
# 10.08.2017 ob 10:44
KovacevaKobila,
strinjam se z Tvojim komentarjem. Enako z komentarjem
WeeBay.

Vse to je lahko zelo huda zanka za ZDA. ZDA imajo zakon,
de je njihovo jedrsko orožje moč uporabiti ob napadu na
prijateljske države in zaveznice.

Enako tak zakon ima Rusija.Predvidevam,da tudi Kitajska.
Sedaj se vprašajmo ali Rusija ali Kitajska ali obe imajo
Severno Korejo za prijateljsko državo in zaveznico?

Upam le,da sta Putin in Trump v nenehni direktni povezavi
preko direktnega telefona, če ravno se mi zdi, da v Ameriki
vse vajeti v rokah ima Pentagon in se požvižga na mnenja
in ukaze svojega predsednika države, ko pa je v Rusiji po
mojem odločilni dejavnik Putin.
Krimsky
# 10.08.2017 ob 09:29
@ abzng
Da je Triglav višji od Škrlatice, je dejstvo, ki ne zasluži ne plusa ne minusa.
Da Sava teče od Jesenic proti Kranju, prav tako, naravna danost.
~
V družbenih zadevah pa ljudje delamo napako, in medsebojna razmerja razlagamo kot naravna ("vojne so vedno bile in vedno bodo"), čeprav spadajo v softver, ki se vselej lahko posodobi ali na novo napiše kako drugače.

Gospoda je včasih imela 'pravico poročne noči' in podaniki so to stoletja sprejemali kot naravno dejstvo in pošiljali neveste na grad, samostan ali drug sedež gospode. Dokler niso nekoč rekli Dovolj!, ... in se je nehalo.

Gospoda danes lahko sproži vojno, ker je to dobro za biznis, priljubljenost politikov in avtoriteto oblasti. Podaniki prenašamo to že tisočletja, dokler ne bomo nekoč rekli Dovolj! ... in se bo nehalo.
samogledam
# 10.08.2017 ob 07:58
Kaj Americani mislijo da vse te bombe, rakete, kemija nic ne vplivajo na tanko rodovitno skorjo nasega Planeta ? Koliko ran bo se potrebno, da jo povsem unicijo ? Zakaj vedno znova in znova unicujejo Zemljo? ljudje se izselijo kot begunci, migranti, prebezniki ...zaradi terorizma.Drzavo jim pa preluknajo.Kdo je tukaj nor?
samot
# 10.08.2017 ob 10:53
RJSlo
# 10.08.2017 ob 10:26
Prijavi neprimerno vsebino
No ja. In tako je spet prišel čas in primeren trenutek, da se naša politika, seveda po krvavo zasluženem dopustu, vsede dol in reče nekaj besed o stanju atomskih zaklonišč v Sloveniji.
-----------------
Atomskih zaklonišč po Sloveniji? Se hecaš? Ta zaklonišča še vode ne držijo.
zapatist
# 10.08.2017 ob 09:04
Spet....kako so ravno ameriški vojaki tisti, ki so tako glupi, da gredo v vojsko.....vojaki vseh ostalih držav danes in skozi zgodovino pa ne...seveda.
dopisnik
# 10.08.2017 ob 08:38
Trump in Kim se dogovarjata za incidente.

P.S.: Kot Janša in Sanader. :))))))))))))))))
Celine
# 10.08.2017 ob 08:33
USA potrebuje vojno, ker edino tako lahko tiskajo denar. Pa še Nato stane in bodo pokasiral od zaveznic. Pa še prodaja orožja se bo povečala. A mislite, da Ameri rožljajo z orožjem zaradi ljubezni do ostalega sveta!?
bob
# 10.08.2017 ob 08:18
Tisti, ki mislite, da bo SK dala po riti Američanom, ste ista kategorija pameti kot njihov voditelj. Ne odobravam nasilja, a SK vojaško ne more parirat Ameriki. Tistih par raket ne bo priletelo nikoli do Guama.
KovacevaKobila
# 10.08.2017 ob 10:21
Vse skupaj je brezvezno zaostrovanje nasprotij, ampak če pride do spopada, potem Severna Koreja nima šans. Situacija pa se lahko spremeni, če se vmešata Kitajska in Rusija ...

Kar je seveda še kako realna možnost. Ravno zato je ta situacija izjemno nevarna. Butnskalsko pavijanjenje iz golf igrišča se lahko kaj hitro prelevi v svetovno vojno oz. globalni nuklearni spopad ... kar seveda pomeni game over za človeštvo.
tupamaross
# 10.08.2017 ob 10:19
Dosti močnejše države in dosti bolj razumni državniki teh
držav,so se nerazumno spuščali v samomorilska dejanja
svojih držav in sebe samih. Naj omenim samo Nemčijo,
za njo pa še Japonsko in še kup njih.

Človek je pač najbolj nepredvidljiva žival na tem planetu.
peglezn
# 10.08.2017 ob 08:04
Moj oči, tvoj oči... jao kera otročad se igra s svetom.
veza
# 10.08.2017 ob 07:53
Olorin
# 10.08.2017 ob 07:50

"S Trumpom dialog ni mogoč"

Zanima me, kdaj v preteklosti sta se kaksen norec in bedak sploh kaj zmenila (ce odstejem Munchenski sporazum).


dodoati moraš še sporazum Hitler- Stalin , takoimenovani Molotov- Ribentrop, ta je tudi bil kar neki...
veza
# 10.08.2017 ob 07:51
abzng
# 10.08.2017 ob 07:48

Trump bo dejansko reorganiziral ZDA, kakor koli zgleda to smešno in nemogoče, razen če ga pihnejo!
moj komentar
# 11.08.2017 ob 01:01
ga_moram_imet

Če bi morali bogataši in politiki v prve bojne linije, sem prepričan, da jutri na svetu nebi bilo več nobene vojne.
ga_moram_imet
# 10.08.2017 ob 20:34
Tudi moč Severne Koreje ni zanemarljiva. ZDA se lahko bahajo in grozijo ker rakete Severne Koreje še ne dosežejo večjih mest. Južna Koreja, Japonska pa se lahko soočita z "besom in ognjem" s strani Severne Koreje. Žrtev pa ne bo malo. Tudi med američani, če se približajo Severni Koreji. Sem 100%, da so na muhi ameriške ladje ki so v bližini. Ko bo pokalo, bo pokalo povsod in po vseh. UPAM DA SE TO NE ZGODI.
kapljač
# 10.08.2017 ob 20:29
vranek
Moj kuža mešanček, teže 10kg, tudi laja v sosedovga Rotwelerja, da je ta čist slinast.
No vmes je žična ograja. In ne ve kako bi jo preskočil, jo pregriznil , samo da bi se moj kuža nehal delat "frajerja".
In malim kuža dobro ve, da velik ne more do njega. Veš kaj mu dela.

No ZDA , bi morale imeti drugačen stav, kot ga imajo druga živa bitja.
Olorin
# 10.08.2017 ob 20:09
@veza
"čakaj malo, pa si kdaj poslušal S Korejce, kaj nakladajo o ZDA, odgovoril jim je z enakim tonom, pa kaj bi radi sedaj?"

Ravno to je narobe. Storil je tocno to, kar si ni privoscil niti kavbojec Dubbya, namrec da bi uporabil taksen srednjeveski ton, kot ga uporablja S. Koreja. Nikoli se ne prepiraj z norcem, ker te bo potegnil na svoj nivo in te premagal z izkusnjami.
mežnar
# 10.08.2017 ob 17:29
Pjongjang: Načrt napada na Guam....

Mar ni ta naslov zavajanje? Vas ni sram? Mar ni rečeno, da bi s,koreja izstrelila rakete v bližino otoka?
pripet
# 10.08.2017 ob 16:27
Pri eventualni izstrelitvi S.korejskih raket v morje 30 km od otoka Guam bi morali sodelovati/pomagati kitajski ali ruski eksperti, da bi bili zadetki natančni. To bi USA zločincem dalo jasno vedeti, da so pečeni v primeru napada, da jih ima ves svet poln kufer. Ali bi to ZDA domišljavci razumeli in pogoltnili je pa drugo vprašanje.
WeeBay
# 10.08.2017 ob 14:32
Ne pozabite da imajo Američani približno 30 tisoč vojakov na meji med Severno in Južno Korejo. Verjetno nihče nebi preživel.
zapatist
# 10.08.2017 ob 09:10
Ne vem če sta Bajsi in Rumenolasi sploh sposobna vizualizirat kaj pomeni to, s čimer si grozita...in če sta že sposobna...in vidita milijone sežganih trupel...se sploh za trenutek zamislita in slabo počutita?
generacija56
# 10.08.2017 ob 08:36
Bilo bi zabavno, če ne bi vse to vodilo v vojno z nepredstavljivimi posledicami, saj je na mizi jedrsko orožje.
Srečala sta se dva, ki premoreta možgane velikosti graha.
Prišla sta do točke, ko nobeden ne more več stopiti nazaj, ker so padle težke žalitve.
Kaj nas torej čaka? Zaradi norcev?
To je bilo zapisano leta 1622:

”The month of June will bring the beginning of the problems but it will not be yet the real war.”
”In the month of July, the general mobilization will start.” …..
”In August, all the involved people will start to feel the effects.” ….
”In September, there will be the largest massacre that humankind has ever experienced” …..

”Between October and December, there will be miracles.”
neymar_psg_10
# 10.08.2017 ob 08:16
Vsaka država naredi načrt za napad in še pred tem to javno objavi, seveda pol pa svizec zavije čokolado...
FolkloraS
# 10.08.2017 ob 08:01
Kdaj bodo američlni odgovarjali za civilne žrtve, ko vsakodnevno pobijejo nekaj deset civilistov, uničujejo infrastrukturo po državah kjer hočejo vsiliti njihovo demokracijo. O prijateljskih ognjih ne bi niti razpravljali!
janm
# 10.08.2017 ob 23:52
Mir se ne izplača, mir ni dober za biznis.
Ramus
# 10.08.2017 ob 22:25
Severni Korejci so Trumpove besede označili za "kup nesmislov", za predsednika pa dejali, da mu "primanjkuje razuma". "Odkrit dialog s takšnim moškim, ki mu primanjkuje razuma, je nemogoč. Zanj pride v poštev le uporaba sile," so dejali.

Težko človek ugovarja, Trump je res norec,...
kapljač
# 10.08.2017 ob 21:01
Amerika s svojim arsenalom moči, se pa za manjšimi državicami, pa res ne bi smela spuščati "na šankovske besedne dvoboje". Oziroma, na nivo, katera država ima več sape, sline in katera dalje pljune, ta zmaga.
::::::::::::::::::::::::::::::::::
( Na tem principu, za primer, deluje naša SDS - Janševa desnica, zgolj znotraj naše male državice. Jim gre vsake volitve slabš. In po volitvah do naslednjih volitev, morajo početi vse mogoče cirkuse, "da se ne razletijo na atome". In ne pozabimo. "Biti ves čas pod alarmom, sčasoma oslabi še tako močan imunski sistem)
kapljač
# 10.08.2017 ob 20:23
veza
Po moči težko primerjamo ZDA z S. Korejo.
Ali pač?
Amerika s svojim arsenalom moči, se pa za manjšimi državicami, pa res ne bi smela spuščati "na šankovske besedne dvoboje". Oziroma, na nivo, katera država ima več sape, sline in katera dalje pljune, ta zmaga.
AM
# 10.08.2017 ob 10:42
to se ne bo dobro končalo....

Upam, da se motim.
pripet
# 10.08.2017 ob 10:36
Krimsky
# 10.08.2017 ob 07:49
Prijavi neprimerno vsebino
Edina šansa, da se Trump izkaže kot dober predsednik, je, da začne novo vojno.
------------------
Ja še posebno so se izkazali v Afganistanu kjer jih kozji pastirji držijo zaprte v bunkerjih s poshranimi gatami iz katerih si ne upajo.
pripet
# 10.08.2017 ob 10:33
... in da bi bil Pjongjang "surovo poražen" v vsaki vojni proti ZDA in njenim zaveznicam...
----------------
A da bi ves svet umiral za ZDA zločince, okupatorje in teroriste. Kar domišljajte si. Če pričnete svetovno vojno boste uničeni za vse čase. Res bi rad to videl.
fah-q
# 10.08.2017 ob 10:28
@veza
problem večine podanikov je v tem, da bi sami radi postali gospodarji, nič drugega ne bi spreminjali in zato se nič ne spremeni!

ena poved, pa v njej na kratko opisana vsa neumnost in žalost naše "civilizacije"....točno zarad tega smo v sranju...podpis.
nelon
# 10.08.2017 ob 10:08
Dobro je S. Koreja organiozirana da Američani ne morejo izvesti atentat na Kima... To jim je treba priznat....
Zdi se mi pa da ima Kim zelo nizko samopodobo, ker se ne zeli z nikomor sestat....
Dokler se govori naglas, seveda ne bo prišlo do vojaških posegov... Edina moznost je da se S. Korejo napade iznenada...
STANE
# 10.08.2017 ob 10:01
Jaz se teh korejcev ustrašim,že ko slišim bralce poročil na TV.......
zapatist
# 10.08.2017 ob 09:11
Sktatka bolno.
Ilhan
# 10.08.2017 ob 08:20
Zanimivo.
ZDA se bori proti jedrskem orožju, hkrati pa javno prizna da posodablja svoje. Zakaj lasten narod ne vrže bombe v njihov kongres mi ni jasno, to je direkt delanje norca iz zdrave pameti.
veza
# 10.08.2017 ob 07:58
Rui
# 10.08.2017 ob 07:52

To je predstava za rajo oz. preusmerjanje poroznosti....

Bolj je treba biti pozoren na tiste rabote v ozadju. Ponavadi v ZDA v "takšnih časih" sprejemajo čudne zakone


ja, Trump je poklical Kima- daj spusti nekaj raket, da bom jaz potem lahko spravil skozi senat nekaj spornih zakonov, yeees, se slišimo, ko bom spet kaj rabil, drž se!
božo1
# 10.08.2017 ob 22:45
Meni veliko pove o SK s tem, da so punce U20 svetovne prvakinje v nogometu!
Kekec99
# 10.08.2017 ob 16:58
Tekmovanje med Trumpom in Kimom, kdo je bolj nor. Stavim na Trumpa, če prav je tudi Kim v tem zelo dober.
zapatist
# 10.08.2017 ob 14:16
@veza

Kitajska si nikakor ne želi in ni v njenem interesu, da bi imela krizno žarišče na svojem dvorišču. Zakaj bi si to želela?
gesan
# 10.08.2017 ob 12:37
ZETAC
# 10.08.2017 ob 11:30
Če bi lahko čas zavrteli za dobrih 70 let nazaj, mislim, da bi večina forumašev podpirala Hitlerja samo za to, ker je bil v vojni zi ZDA...
......................................
Kakšne primerjave?!
Da niso s hitlerjem bili ravno uni drugi, katerih danes "pristaši" tako vneto podpirajo ameriško prevlado?!?

Kdaj boste zaštekali, da ni glih štos iskanja resnice to, da se postaviš ortodoksno na eno stran in bentiš čez drugo?

Ne glede na stran, bando, sekto... je treba vedno iskat resnico!
Pa naj se gre za vaše, naše ali une, je čisto vseeno.

Če je belec grešil je to enako kot če je črnec grešil!
Če je ena nacija grešila, je to enako ,kot če je grešila katerakoli druga nacija.

Ne vem kaj sicer hočeš dopovedat s takšnimi primerjavami iz zgodovisnkih dejstev in, ki so totalno mimo vseh zgodovinskih dejstev
Kazalo