Jongbjon so leta 2007 zaprli, a oblasti so pred dvema letoma zatrdile, da ga bodo znova odprle. Foto: EPA
Jongbjon so leta 2007 zaprli, a oblasti so pred dvema letoma zatrdile, da ga bodo znova odprle. Foto: EPA

Po poročanju severnokorejske državne agencije KCNA se je država "kadar koli z jedrskim orožjem pripravljena meriti z ameriško sovražnostjo". "Če bodo ZDA ali druge sovražne sile še naprej zasledovale nepremišljeno sovražno politiko proti Demokratični ljudski republiki Koreji, je država v polni pripravljenosti, da se kadar koli sooči z njimi z jedrskim orožjem," se glasi sporočilo KCNA-ja. Po mnenju poznavalcev bi to lahko bil znak, da bo država prihodnji teden izstrelila raketo dolgega dosega in s tem kršila resolucije Združenih narodov.

Reaktor v Jongbjonu so zaprli leta 2007, a Pjongjang je leta 2013, potem ko je država opravila tretji jedrski preizkus in se zapletla v napete odnose s sosedami, obljubil, da ga bodo znova zagnali. V reaktorju pridobivajo plutonij, potreben za severnokorejski jedrski program.

Šeststranska pogajanja za končanje jedrskega oboroževanja Severne Koreje so sicer zamrznjena že od začetka leta 2009, celoten obseg in sposobnosti njihovega programa zato ostajajo precej nejasne.

Reaktor je zmožen ob polnem delovanju proizvesti okoli šest kilogramov plutonija na leto, kar je po oceni strokovnjakov dovolj za jedrsko bombo.

Na novico o ponovnem zagonu reaktorja se je že odzvala Kitajska, ki je sporočila, da upa, da bodo "vpletene strani" storile več za zagotovitev miru in stabilnosti na Korejskem polotoku, Južna Koreja pa je sporočila, da bo "trditve Severne Koreje preverila v tesnem sodelovanju z ZDA".

Bodo izstrelili satelit?
Severna Koreja ob 70. obletnici ustanovitve vladajoče Delavske stranke 10. oktobra načrtuje izstrelitev satelita v vesolje. Po navedbah Pjongjanga gre za miroljubno izstrelitev, po oceni ZDA in njenih zaveznic pa gre za prikrite poskus z balističnimi raketami.