Južni Korejci so proti severu v četrtek kot odgovor na raketo izstrelili več ducat granat kalibra 155 mm. Foto: EPA
Južni Korejci so proti severu v četrtek kot odgovor na raketo izstrelili več ducat granat kalibra 155 mm. Foto: EPA
Južnokorejski in ameriški marinci
Napetosti in incidenti v tako imenovanem demilitariziranem območju (DMZ), ki loči Koreji, so povezane z vsakoletnimi obsežnimi vojaškimi vajami na jugu. Letos na njih sodeluje kar 80 tisoč vojakov ROK-a in ZDA, na severu pa trdijo, da gre za invazijsko vajo. Foto: EPA
Severna Koreja nared za operacijo presenečenja

sovražno propagando, drugače bodo začeli vojaško akcijo.

Napetost in retorika na Korejskem polotoku se hitro stopnjujeta, v četrtek sta se Južna in Severna Koreja medsebojno obstreljevali, pri čemer sicer ni bilo žrtev, zdaj pa je uradni Pjongjang postavil jasno zahtevo južnim bratom, naj končajo protisevernjaško izzivanje, drugače jih čaka vojaški odgovor.

Po 11 letih obnovljena propaganda z juga
Južna Koreja
je pred dnevi po 11 letih premora na obmejnem območju znova začela z ogromnimi zvočniki predvajati protisevernokorejsko propagando. Severna Koreja je takoj protestirala in incidenti so se okrepili. Najprej sta bila na začetku avgusta v podstavljeni mini ranjena dva južnokorejska vojaka, a je sever zanikal vpletenost. V ponedeljek so se oglasili zvočniki na severni strani meje, nato so v četrtek iz severa proti zvočnikom na jugu izstrelili raketo, Južni Korejci pa so odgovorili s topniškim obstreljevanjem.

V petek je severno vodstvo Demokratične ljudske republike Koreje (DPRK) oblikovalo povsem jasne zahteve in roke, kar v preteklosti ni bilo značilno za Pjongjang. Na obrambno ministrstvo Republike Koreje (ROK) so tako poslali ultimat z 48-urnim rokom, v katerem se mora prenehati oddajanje prek spornih zvočnikov.

DPRK nared za vojne operacije
Sočasno so v Severni Koreji objavili ukaz dinastičnega voditelja Kim Džong Una, ki je zaukazal bojno pripravljenost in "kvazi" vojno stanje na meji, poroča severnokorejska državna agencija KCNA. "Sile DPRK-ja so popolnoma pripravljene na kakršno koli vojaško operacijo ob vsakem času," se glasi Kimovo povelje, ki v veljavo stopa v petek ob 17. uri po lokalnem času (ob 10.30 po srednjeevropskem času).

Najhujša zaostritev v zadnjih 5 letih
Podobnih vojaških incidentov, ukrepov in govorov ni bilo med Korejama videti že vse od novembra 2010, ko so s severa s topništvom obstreljevali otok Jeonpjeong, ki si ga lastita obe državi, nadzoruje pa ga ROK. V obstreljevanju sta bila ubita dva južnokorejska marinca in dva civilista, medtem ko je bilo število žrtev DPRK-ja neznano. Koreji ostajata tehnično še vedno v vojni, saj je bilo ob koncu državljanske vojne (1950-1953) podpisano samo premirje, medtem ko pravega mirovnega sporazuma ni bilo.

ZN poziva k ustavitvi stopnjevanja napetosti
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je Severno in Južno Korejo pozval, naj ustavita zaskrbljujoče stopnjevanje napetosti na Korejskem polotoku. Ban, ki je med letoma 2004 in 2006 zasedal položaj južnokorejskega zunanjega ministra, je izrazil globoko zaskrbljenost nad potekom dogodkov in pozval k dialogu med državama.

Severna Koreja nared za operacijo presenečenja