Zaradi talidomida se je s hudimi hibami rodilo okoli 10.000 otrok po vsem svetu. Foto: Reuters
Zaradi talidomida se je s hudimi hibami rodilo okoli 10.000 otrok po vsem svetu. Foto: Reuters
Odkritje spomenika žrtvam. Foto: EPA

Talidomid je namreč pri več tisoč novorojencih povzročil razne deformacije.

Podjetje Grünenthal je otrokom, rojenim v poznih 50. in zgodnjih 60. letih prejšnjega stoletja z dlanmi, pritrjenimi na komolce, in drugimi deformacijami, plačalo odškodnino, vendar ni nikoli izreklo neposrednega opravičila, zaradi česar so žrtve v Nemčiji večkrat priredile protestne shode.
Izvršni direktor Grünenthala Harald Stock je dejal, da je obžalovanja vredno, da podjetje ni že veliko prej navezalo stika z žrtvami. "Prosimo vas za odpuščanje, ker 50 let nismo na človeški ravni govorili z vami in da smo namesto tega ostali tiho," je Stock povedal ob odkritju spomenika žrtvam tragedije v Stolbergu blizu sedeža podjetja.

Ena največjih tragedij
Približno 10.000 otrok po svetu se je rodilo s hibami, kot so manjkajoče okončine, ker so njihove matere proti jutranji slabosti in nespečnosti med nosečnostjo jemale talidomid, ki so ga prodajali v skoraj 50 državah, leta 1961 pa so ga končno umaknili iz prodaje.
Talidomid sicer danes še uporabljajo, a le pod strogim nadzorom, in sicer za zdravljenje raka kostnega mozga.

Tragedija velja za eno najhujših v zgodovini nemške farmacevtske industrije. Podjetje Grünenthal se je po svetu pogajalo za odškodnine, med drugim pa je leta 1971 približno 5.000 nemškim žrtvam plačalo skupno 52 milijonov evrov odškodnine.