Svet
(3)
Japonska je pogosto žrtev potresov, a ti zaradi strogih gradbenih standardov običajno ne povzročijo škode. Foto: Reuters
VIDEO
Dva rušilna potresa stres...

Dodaj v

Po dveh zaporednih potresih na jugu Japonske najmanj 28 žrtev

Drugi potres trajal skoraj minuto
16. april 2016 ob 08:35
Tokio - MMC RTV SLO

V dveh dneh sta jug Japonske stresla dva potresa. Četrtkovemu, v katerem je umrlo devet ljudi, je v petek sledil še eden, tokrat z magnitudo 7,3, umrlo pa je najmanj 19 ljudi.

Kot poroča dopisnik TV Slovenija iz Pekinga Uroš Lipušček, se Japonska boji, da bo na območju otoka Kjušu smrtnih žrtev še veliko več, saj so številni še vedno ujeti pod ruševinami. Nekaj so jih reševalci že rešili, a še vedno jih je veliko ujetih. Na srečo bo glede na moč potresa žrtev vendarle relativno malo, saj je večina zgradb tu lesenih.

Potres trajal skoraj minuto
Gmotna škoda je v prefekturi Kumamoto velika – žarišče obeh potresov je bilo blizu tega mesta –, 44.000 prebivalcev tega območja pa je noč preživelo v zavetiščih in kar na prostem. Po podatkih ameriškega centra za seizmološke raziskave na Havajih je bil drugi potres kar 30-krat močnejši od prvega. Zdaj obstaja nevarnost, da se bosta zrušili dve največji bolnišnici v mestu. Poškodovanih je ogromno cest.

Epicenter drugega je bil približno deset kilometrov južneje kot prvi, njegovo rušilno moč pa je povečala globina desetih kilometrov. Trajal naj bi skoraj minuto. Tamkajšnje oblasti so v soboto zjutraj umaknile opozorilo pred nevarnostjo cunamija. Napovedi, da bi potres lahko povzročil najmanj meter visoke valove, se na srečo niso uresničile.

Nevarnost novih plazov
Na tem območju so tri jedrske centrale, ki so ostale nepoškodovane. Japonska vlada je na pomoč že poslala 20.000 vojakov in pripadnikov civilne zaščite. Zaradi številnih popotresnih sunkov, ki naj bi jih bilo kar 130, najmočnejši pa so dosegli moč 5 po Richterjevi lestvici, je veliko ljudi zajela panika. Sodeč po dosedanjih izkušnjah se tla ne bodo umirila še nekaj dni, v nedeljo pa naj bi začelo tudi močno deževati, zaradi česar obstaja bojazen, da se bodo utrgali plazovi.

V četrtek so se tla stresle z magnitudo 6,5, umrlo je devet ljudi, več kot 900 pa je bilo ranjenih. Petkov, veliko močnejši potres, je po zadnjih podatkih zahteval 19 žrtev, več sto pa je ranjenih, poroča BBC.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
luckyss
# 16.04.2016 ob 10:58
Popotresni sunki so običajno bistveno šibkejši od prvotnega potresa..
Očitno gre tokrat za drugačen scenarij in ni nujno da je zadeva že zaključena...
vidim
# 17.04.2016 ob 19:29
Tehnologija, ki jo je predstavil že Tesla tokrat v rokah ne statistov amapk sa ta ni sto ov. Močna polja anten in še nekaj drugh pripomočkov naredi pogoje za tr eb ljenje ljudi.
tomo10
# 16.04.2016 ob 10:52
Imajo kar hud kažin. Bogi ljudje!
Kazalo