Več kot 3.000 metrov visok vulkan se je prvič po uničujočem izbruhu leta 1963, v katerem je umrlo 1.200 ljudi, ponovno prebudil v torek. Foto: Reuters
Več kot 3.000 metrov visok vulkan se je prvič po uničujočem izbruhu leta 1963, v katerem je umrlo 1.200 ljudi, ponovno prebudil v torek. Foto: Reuters

To je drugi izbruh tega ognjenika v tednu dni, kar je že vplivalo na polete. Glavno letališče na otoku za zdaj deluje normalno, a nekateri prevozniki so že preklicali svoje polete. Ognjeniški pepel namreč lahko poškoduje motorje v letalu.

Rdeče opozorilo pomeni, da je nov izbruh neizbežen, spremljala pa naj bi ga velika količina pepela, poroča BBC. Na območjih, kjer pada pepel, so oblasti začele razdeljevati maske.

Turizem naj bi bil varen
Na otoku Lombok vzhodno od Balija je glavno mednarodno letališče zaprto. Bali je pomembna turistična destinacija, glavni turistični točki Kuta in Seminjak pa sta od ognjenika oddaljeni okoli 70 kilometrov. Indonezijske oblasti sporočajo, da je turizem na Baliju še vedno varen, razen na območju okoli ognjenika Agung. Ljudem znotraj 7,5-kilometrskega pasu okoli ognjenika so oblasti sporočile, naj nemudoma odidejo.

Letos je pred izbruhom ognjenika pobegnilo več kot 140.000 ljudi, okoli 25.000 pa naj bi jih še vedno bivalo v začasnih bivališčih. Večini otočanov zunaj omenjenega pasu okoli ognjenika je bilo konec septembra ukazano, naj se vrnejo domov.

Zaradi obsežne evakuacije je po uradnih ocenah Bali izgubil najmanj 110 milijonov ameriških dolarjev na področjih turizma in proizvodnje.